Fostul președinte Traian Băsescu a afirmat, într-o intervenție telefonică la B1 TV, că președintele Klaus Iohannis, ”cu sau fără voia lui”, i-a păcălit pe români cerându-le să vină la referendum să voteze pentru o propunere neconstituțională. Băsescu a dat vina pentru respingerea de către CCR a proiectelor de revizuire pe ”guriștii” din jurul președintelui, el nominalizându-i pe Ludovic Orban și Rareș Bogdan.

Întrebat dacă președintele Iohannis i-a păcălit pe români atunci când i-a chemat la referendum, Băsescu a răspuns: ”Cu sau fără voia lui, da”. El a exclus varianta ca Departamentul Constituțional de la președinție să-i fi sugerat șefului statului să formuleze întrebările de la plebiscitul din 26 mai, europarlamentarul PMP dând vina pe sfaturilee venite din interiorul PNL.

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că trebuie lăsat la latitudinea legiuitorului să stabilească pe cine amnistiază, au declarat oficiali ai instituţiei.

Aceştia au amintit de dreptul preşedintelui de a acorda graţierea individuală, care se dă în primul rând pentru motive umanitare, şi au adăugat că este greşit să i se interzică şefului statului să graţieze un condamnat pentru motive ce ţin de viaţă şi sănătate.

„S-a constatat că încalcă prevederile articolului 52 textul ce se referă la exceptarea de la posibilitatea amnistiei şi graţierii a faptelor de corupţie. Această exceptare afectează prevederi ale alineatului 2, articolul 52 ce stipulează că prin revizuire nu pot fi încălcate drepturile şi libertăţile fundamentale”, au explicat oficialii CCR.

Conform acestora, CCR a constatat că prevederile ce privesc interdicţia de a candida şi a fi aleşi în organele administraţiei locale, Parlamentului, Preşedinţiei a celor care au săvârşit fapte de corupţie nu încalcă limitele revizuirii şi că aceeaşi situaţie se regăseşte în cazul alegerilor în Parlamentul European.

În ceea ce priveşte alegerea în administraţia publică locală, oficialii CCR au semnalat necesitatea de a corela acest text cu acela care vizează accesul cetăţenilor europeni la aceste funcţii.

„Limitarea ordonanţelor de urgenţă pentru legile care vizează amnistia, graţierea, CSM nu încalcă prevederile ce stabilesc limitele revizuirii. Extinderea controlului CCR asupra ordonanţelor de urgenţă, la sesizarea preşedintelui, nu încalcă prevederile”, au spus sursele citate.