Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, consideră că un eventual pachet de sprijin financiar acordat Greciei de membrii zonei euro nu va reprezenta o acţiune de salvare, potrivit publicaţiei Financial Times, preluată de Reuters.

Totodată, Barroso s-a arătat încrezător că Germania va sprijini, într-un final, acordarea de ajutor Greciei, stat împovărat de datorii.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, „este un european devotat şi nu am dubii că va fi în favoarea furnizării de asistenţă financiară Greciei dacă va fi nevoie”, a afirmat preşedintele CE.

Şefii de state şi de guverne din zona euro au păreri diferite în legătură cu modalităţile prin care poate fi sprijinit financiar statul elen, unii dintre ei punând sub semnul îndoielii chiar necesitatea ajutării Atenei.

Deficitele bugetare mari au aruncat uniunea monetară în cea mai severă criză din cei 11 ani de existenţă. În aceste condiţii, liderii Uniunii Europene (UE) se vor reuni pe 25 şi 26 martie pentru a găsi rezolvări acestei probleme.

Merkel consideră că nu sunt motive pentru a discuta asupra unui mecanism de sprijin pentru Grecia la summitul UE, în condiţiile în care Atena nu a cerut ajutor, iar un eventual program de susţinere va fi accesat doar în cazul în care statul elen este în pericol iminent de a intra în „insolvenţă”.

Ministrul de Finanţe al Greciei a declarat marţi că autorităţile de la Atena vor o soluţie europeană pentru criza elenă şi se aşteaptă ca dicuţiile să aibă un deznodământ favorabil, potrivit Reuters. Alţi membrii ai zonei euro sunt în favoarea unui mecanism de ajutor, care ar putea lua forma unor împrumuturi bilaterale, pentru a pune capăt atacurilor speculative îndreptate asupra activelor greceşti.

Grecia ar putea avea nevoie de sprijin financiar de peste 30 de miliarde de euro, din care Fondul Monetar Internaţional ar putea asigura doar 20 de miliarde de euro, notează Financial Times.

SURSA: Mediafax