Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a vorbit din nou, miercuri, despre stimulentul de reinserţie pentru părinţii din România. Proiectul care aduce modificări în acest domeniu a fost discutat, în primă lectură, în sedinţa de Guvern de miercuri, 17 martie.

Stimulent majorat la 1.500 de lei: scade riscul de deprofesionalizare a părintelui şi este susţinut şi angajatorul

Este vorba despre proiectul care prevede majorarea la 1.500 de lei a stimulentului de reinserţie pentru părinţii care revin la muncă înainte de împlinirea vârstei de 6 luni a copilului. În prezent, stimulentul este de 650 de lei.

Raluca Turcan spune că este vorba despre “o măsură de suplimentare a veniturilor, de scădere a riscului deprofesionalizării părintelui şi, de asemenea, de susţinere a angajatorului cu forţă de muncă”.

Turcan a vorbit, miercuri, în briefingul de după şedinţa de Guvern, despre proiectul privind creşterea stimulentului de reinserţie de care beneficiază în prezent părinţii aflaţi în concediul de creştere a copilului, proiect discutat de Executiv în prima lectură.

Ce a spus Raluca Turcan, după şedinţa de Guvern de miercuri?

“În momentul de faţă, dacă se întorc la muncă înainte de îndeplinirea perioadei de doi ani de zile, primesc un stimul de 650 de lei pentru încă un an.

Noi considerăm că o măsură de suplimentare a veniturilor, de scădere a riscului deprofesionalizării părintelui şi, de asemenea, de susţinere a angajatorului cu forţă de muncă ar fi acoperită de o creştere a stimulului de reinserţie la 1.500 de lei, care să fie acordat mamelor sau părinţilor care se întorc la muncă până la împlinirea vârstei de şase luni a copilului, pe toată durata în care ar fi beneficiat de concediu pentru creşterea copilului”, a explicat Turcan, potrivit news.ro.

Ministrul Muncii a adăugat că aceasta este o măsură care aduce un sprijin la bugetul statului.

“Multe domenii de activitate au avut de suferit pe perioada pandemiei”

În urmă cu o săptămână, Raluca Turcan explica planurile Ministerului Muncii privind piaţa muncii din România.

“Unul dintre obiectivele importante ale Ministerului Muncii este să creştem gradul de ocupare, în condiţiile în care multe domenii de activitate au avut de suferit pe perioada pandemiei. Ne-am propus să elaborăm o serie de măsuri active care să sprijine deopotrivă şi angajaţii şi angajatorii.

Astăzi am finalizat şi vom pune în transparenţă decizională două astfel de acte normative – un proiect de lege pentru continuare activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare şi care introduce posibilitatea ca cei cu vârsta de pensie îndeplinită să poată să opteze să muncească până la 70 de ani şi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care modificăm carul legal pentru concediul şi indemnizaţia lunară de creştere a copiilor, în sensul în care creştem stimulul de reinserţie pentru că părintele care se întoarce la muncă înainte de 6 luni, acesta fiind în concediu de creştere a copilului.

Stimulentul de reinserţie va ajunge la 1.500 de lei, faţă de 650 de lei cât era acum. Aşa, poate apela la servicii profesionale de îngrijire a copilului. Aceste două proiecte intră astăzi în transparenţă decizională şi care vor face subiectul unor dezbateri publice, sunt convinsă, urmând ca după îndeplinirea termenului legal să mergem cu aceste proiecte în şedinţa de Guvern pentru a fi adoptate”, spunea Raluca Turcan, joia trecută.