„Indemnizaţia de detaşare consider că este un lucru foarte important. Cum o să o numim, o să fie discutat când dezbatem, dar este clar că acela care se detaşează trebuie să aibă o indemnizaţie într-o anumită limită care să spună că acoperă pentru el acest efort pe care l-a făcut, că el e voluntar sau că este, la ordin, nevoluntar, această indemnizaţie trebuie să fie dată pentru persoana respectivă, plus asigurarea cazării, mesei, transportul pentru el, pentru că persoana respectivă nu trebuie să piardă nimic, de fapt, ci doar să fie sprijinită să facă misiunea ei”, a transmis Raed Arafat legat de instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

O bombă biologică în mişcare

Proiectul legii privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic conţine prevederi vizând „mai multe ipostaze”, iar decizia în ceea ce priveşte internarea pacienţilor asimptomatici infectaţi cu noul coronavirus o poate lua Ministerul Sănătăţii, spune șeful DSU.

„Această lege vorbeşte de mai multe ipostaze. La COVID, Ministerul Sănătăţii poate emite oricând un ordin care spune că pacienţii asimptomatici pot sta acasă. Dar sunt alte boli care, dacă nu internezi bolnavii obligatoriu, ai lansat o bombă biologică în mişcare. Şi dacă pacientul poate refuza această internare, înseamnă că noi am creat o problemă de risc sanitar public”, a explicat Arafat, care a dat drept exemplu bolnavii de tuberculoză.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea