Astfel, bancnotele de leva, utilizate și de românii care merg pe litoral în țara vecină, vor fi scoase, la un moment dat, din circulație și înlocuite cu euro. Directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, susține că Bulgaria, țara sa de origine, este „destinată” să intre în zona euro, în ciuda blocajului politic din ultimii trei ani, care a împiedicat încercarea națiunii de a adera la moneda unică europeană, relatează Bloomberg.

„Asta este drumul pe care țara noastră este destinată să meargă”, a declarat, sâmbătă, Georgieva, născută la Sofia, la o conferință comună a FMI și a Băncii Centrale Croate, de la Dubrovnik.

„Întrebarea este când, nu dacă, Bulgaria va intra în zona euro și nu numai din cauza angajamentelor pe care Bulgaria le are ca membră a UE”, a adăugat șeful FMI.

Bulgaria și Croația sunt în sala de așteptare

Bulgaria, împreună cu Croația, s-au alăturat așa-numitei „săli de așteptare din zona euro”, cunoscută sub numele de ERM-2, în 2020. Dar, spre deosebire de Croația, care a adoptat moneda euro în ianuarie, Bulgaria a fost afectată de revolte politice în ultimii ani.

Din acest motiv, fosta țară socialistă, a cărei monedă este legată de euro, s-a retras în februarie din obiectivul său de aderare la zona euro din 2024, amintește Bloomberg.

Kristalina Georgieva a subliniat importanța stabilității politice pentru o integrare monetară de succes, subliniind situația mai stabilă din Croația, unde premierul Andrej Plenković a câștigat un al doilea mandat de patru ani la alegerile generale din 2020.

„Contrastul dintre Croația și Bulgaria arată că acolo unde există voință politică și unde societatea este unită chiar și în cele mai dificile momente, se poate obține un rezultat bun”, a spus Georgieva. Conform acesteia, Consiliul valutar din Bulgaria „a asigurat stabilitatea în țară și nimeni nu vrea ca acesta să dispară.”

Georgieva a mai spus că regiunea Europei de Sud-Est și Centrală a înregistrat o „recuperare puternică” de la pierderile economice suferite în timpul pandemiei.

Bulgaria vrea să treacă la euro în 2025

În februarie, vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, preciza că Bulgaria ar putea adera la zona euro începând din 1 ianuarie 2025, dacă va îndeplini toate criteriile de aderare, scria Reuters. Mai înainte cu o săptămână de la acest anunț, ministrul bulgar al Finanţelor, Rossitsa Velkova, preciza că ţara vecină a renunţat la data ţintă – ianuarie 2024 – pentru adoptarea euro.

„Nu ne-am îndeplinit angajamentele pentru intrarea în zona euro şi trebuie să îndeplinim criteriile privind inflaţia”, le-a pus atunci jurnaliştilor Rossitsa Velkova.

Aderarea la zona euro ar ajuta Bulgaria, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene, să atragă mai multe investiţii străine şi să obţină un rating suveran mai bun, ceea ce i-ar reduce costurile de finanţare a datoriilor sale, spun economiştii. Ţara vecină a decis în urmă cu mult timp să îşi ancoreze moneda naţională de euro.