Se estimează că Mechel are obligaţiuni şi împrumuturi în valoare de 8,6 miliarde de dolari, scadente în următorii şapte ani, iar analiştii se aşteaptă ca Mechel să înregistreze pierderi de 591 de milioane de dolari în 2014. În prezent, Mechel este controlată de miliardarul rus Igor Zyuzin, iar principalii săi creditori sunt băncile ruse de stat Sberbank, VTB şi Gazprombank.

'Băncile străine au adoptat o poziţie de expectativă şi aşteaptă să vadă cum vor acţiona principalii creditori şi apoi, în funcţie de această evoluţie, vor adopta o decizie', a explicat Oleg Korzhov. Acesta a adăugat că Mechel a primit deja o scrisoare de la creditorii externi referitoare la riscul ca firma să fie afectată de sancţiunile impuse Rusiei de Occident dacă 50% din acţiunile companiei sunt cedate băncilor de stat.

Conform declaraţiilor lui Korzhov, Mechel are datorii de aproximativ 1,7 miliarde de dolari către băncile străine iar în decembrie este scadent un împrumut de un miliard de dolari.

'Băncile străine şi-au exprimat angajamentul de a lua în considerare o restructurare dar dacă Mechel va fi afectată de sancţiuni, atunci le va fi interzis băncilor să accepte restructurarea', a afirmat şeful companiei ruse. Acesta a adăugat că este posibil ca Mechel să fie supusă sancţiunilor.

Al doilea mare grup bancar rus, VTB, a anunţat recent că singurul mod de rezolvare a problemei datoriilor Mechel este acela de a apela la tribunal.

Problemele financiare ale companiei ruse au apărut după extinderea Mechel, iar criza financiară din 2008 a provocat scăderea preţului la oţel şi cărbune. Oficialii de la Moscova încearcă de câteva luni să ajute Mechel, o companie cu datorii de 8,6 miliarde de dolari şi 70.000 de angajaţi, şi au propus câteva modalităţi, inclusiv schimbarea acţionariatului.

Şeful VTB, Andrei Kostin, a afirmat că banca încă doreşte ca datoriile Mechel să fie convertite în acţiuni, însă, până acum, grupul rus nu a sprijinit acest plan.

În România, Mechel a decis în martie să-şi vândă cele cinci unităţi de producţie pentru 52 de euro către Nikarom, care a achiziţionat combinatele Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte. Societatea Invest Nikarom este controlată de Victor Ciumakov şi Svetlana Ciumakova, părinţii Olgăi Ciumakova, şeful reprezentanţei Mechel la Bucureşti. AGERPRES