Pe fondul dificultăţilor în obţinerea de finanţare de pe pieţele internaţionale de capital, băncile spaniole au început să împrumute sume record de la Banca Centrală Europeană (BCE), informează un articol publicat miercuri în Financial Times.

Potrivit FT, în luna mai băncile spaniole au împrumutat 85,6 miliarde de euro de la BCE, dublu faţă de nivelul pe care l-au împrumutat după colapsul Lehman Brothers în luna septembrie 2008, şi aproximativ 16,5 procente din totalul creditelor oferite luna trecută băncilor din zona euro de BCE.

Suma reprezintă de asemenea cel mai mare nivel înregistrat de la lansarea zonei euro în 1999 şi un procent disproporţionat de mare din fondurile de urgenţă oferite de gardienii euro, potrivit unui raport al Royal Bank of Scotland and Evolution. Băncile spaniole sunt responsabile penrtu 11 procente din sistemul bancar din zona euro.

Creşterea la 85,6 miliarde de euro, sau 16,5 procente din total, în luna mai faţă de 74,6 miliarde euro, sau 14,4 procente din lichiditatea netă pompată de BCE în sistemul financiar al zonei euro în luna aprilie, este un nou semnal al tensiunilor din sistemul bancar spaniol. O serie de investitori cred că acestte dificultăţi crescute ar putea obliga Spania să utilizeze fonduri de urgenţă de la noul fond de stabilitate de 440 miliarde de euro.

Cu toate acestea joi moneda euro s-a aperciat în raport cu dolarul iar Spania a reuşit să strângă 5,2 miliarde de euro în urma vânzării de obligaţiunile guvernamentale pe termen scurt. Cu toate acestea Trezoreria spaniolă a fost nevoită să ofere un randament mai mare cu trei sferturi de punct pentru a atrage cererea investitorilor.

SURSA: Agerpres