‘Nu este sarcina Băncii Naţionale să salveze băncile insolvente. Sarcina sa este să contribuie la stabilitatea sistemului financiar’, a declarat Thomas Jordan într-un interviu acordat publicaţiei Schweiz am Sonntag.

Guvernul elveţian încearcă să treacă prin Parlament o lege care să oblige băncile elveţiene să comunice informaţiile solicitate de autorităţile americane, în speranţa evitării demarării unor acţiuni în justiţie pe baza acuzaţiilor că au ajutat o serie de americani înstăriţi să-şi ascundă averea de fisc. Băncile elveţiene riscă amenzi de mai multe miliarde de dolari.

În 2008 Banca Naţională a Elveţiei a venit în ajutorul UBS, cea mai mare bancă elveţiană, care trecea atunci printr-o perioadă dificilă. Întrebat dacă situaţia este una diferită pentru micile bănci, Jordan a răspuns: ‘mandatul Băncii Naţionale este clar, trebuie să contribuim la stabilitatea sistemului’.

Pe lista băncilor elveţiene investigate de autorităţile americane se numără Credit Suisse şi Julius Baer, diviziile elveţiene ale băncilor HSBC şi LLB, banca privată Pictet precum şi băncile sprijinite de guvernele locale Zuercher Kantonalbank şi Basler Kantonalbank.

Potrivit informaţiilor publicate duminică în cotidianul NZZ, băncile elveţiene vor avea la dispoziţie 120 de zile pentru a negocia cu autorităţile americane şi a găsi o soluţie în dosarul de evaziune fiscală.

Sursa: Agerpres