Instituţia financiară avertizează că noi potenţiale riscuri la adresa stabilităţii financiare vin din expunerea ridicată a băncilor la sectorul imobiliar şi la obligaţiunile suverane ale României, din finanţarea băncilor în valută şi din creşterea rapidă a creditorilor financiari non-bancari. Pentru întărirea suplimentară a sistemului financiar din România, FMI recomandă o limitare a DSTI (debt service to income – raportul serviciului datoriei în venit n.r.) la creditarea ipotecară, care ar atenua riscurile din expunerea băncilor la sectorul imobiliar.

‘Propusa limitare a DSTI poate îmbunătăţi situaţia celor care iau împrumuturi şi ar trebui impusă la toate creditele ipotecare, inclusiv la programul Prima Casă. Este binevenită strategia Guvernului de a reduce gradual programul’, menţionează instituţia financiară internaţională.

De asemenea, FMI avertizează că sistemul bancar din România este vulnerabil la pierderi, în eventualitatea unei creşteri semnificative a ratelor dobânzilor.

Potrivit celor mai recente date ale Băncii Naţionale a României, rata creditelor neperformante a scăzut cu 0,91 puncte procentuale, în decembrie 2017 comparativ cu luna precedentă, la 6,4%. Comparativ cu luna similară din 2016, indicatorul a scăzut cu 3,22 puncte procentuale