Băncile americane şi cele europene nu sunt victimele crizei financiare care a început în Statele Unite, ci sunt ele însele vinovate de producerea, în mod deliberat, a aceastei criză.

Un raport publicat de Center of Public Integrity, o organizaţie americană de jurnalism de investigaţie, estimează că numărul organismelor de credite imobiliare care sunt la originea crizei este de 25.

„Mega-băncile care au finanţat industria subprime nu au fost victimele prăbuşirii sistemului financiar, aşa cum au spus”, susţine directorul executiv al Center of Public Integrity, Bill Buzenberg. „Aceste bănci, în mod deliberat, au facilitat finanţarea împrumuturilor care acum ameninţă sistemul financiar”, adaugă Buzenberg.

Studiul organizaţiei vine în momentul în care Camera Reprezentanţilor este pe cale să aprobe un proiect de lege care vizează crearea unei comisii independente de anchetă pentru a examina cauzele crizei economice, pe modelul celei înfiinţate după 11 septembrie 2001.

11 bănci au dat bani ca să nu fie atacate în justiţie

Conform studiului, care a analizat date guvernamentale, în perioada 2005-2007 au fost aprobate nu mai puţin de 7,2 milioane de împrumuturi cu risc.

Documentul arată că 21 din cele 25 de instituţii financiare au primit ajutor financiar din partea statului american, iar 11 dintre ele au plătit sume importante de bani pentru a evita urmăririle judiciare pentru abuz. Printre cele 25 de organisme raportul prezintă nume precum AIG, Citigroup, HSBC şi Barclays Bank.

Ca exemplu, fostul numărul 1 american al creditelor ipotecare, Countrywide Financial, cumărat în 2009 de Bank of America pentru a nu intra în faliment, a emis împrumuturi cu grad ridicat de risc de cel puţin 97,2 miliarde de dolari.

Băncile au în continuare nevoie de bani

Studiul vine aproape în acelaşi timp cu publicarea rezultatelor „testului de stres”, în urma căruia a rezultat faptul că zece mari instituţii financiare americane au nevoie de o mărire de capital ce se ridică la suma de 74,6 miliarde de dolari. Testul şi-a propus să măsoare capacitatea băncilor de a face faţă unei noi degradări conjuncturale.

Bank of America, cea mai mare bancă americană din punctul de vedere al activelor, are nevoie de aproape jumătate din această sumă: 33,9 miliarde de dolari.

  • Bănci capitalizate insuficient:

Bank of America (33,9 miliarde de dolari)
Wells Fargo (13,7)
GMAC (11,5)
Citigroup (5,5)
Regions Financial (2,5)
SunTrust (2,2)
Morgan Stanley (1,8)
Keycorp (1,8)
Fifth Third (1,1)
PNC (0,6)
Total (74,6 milliarde de dolari)

  • Bănci capitalizate suficient:

American Express
BB&T
Bank of New York Mellon
CapitalOne
Goldman Sachs
JPMorgan Chase
MetLife
State Street
US Bancorp