Noul plan sporește în mod semnificativ sprijinul pentru obiective de adaptare și reziliență, recunoscând impactul din ce în ce mai puternic al schimbărilor climatice asupra vieții și mijloacelor de trai, în special în cele mai sărace țări din lume. Planul reprezintă, de asemenea, o ambiție sporită a Grupului Băncii Mondiale, trimițând un semnal important comunității globale de a proceda la fel.

„Schimbările climatice reprezintă o amenințare existențială pentru populațiile cele mai sărace și mai vulnerabile din lume. Aceste noi obiective demonstrează cât de serios abordăm această problemă, investind și mobilizând 200 de miliarde de dolari pe o perioadă de cinci ani pentru combaterea schimbărilor climatice”, a declarat Jim Yong Kim, președintele Grupului Băncii Mondiale.

„Ne străduim să facem mai mult și să acționăm mai repede cu privire la aspectele climatice și îndemnăm comunitatea globală să procedeze la fel. Este vorba despre a mobiliza țările și comunitățile pentru construirea unui viitor mai sigur și mai rezistent la schimbările climatice”.

Suma de 200 de miliarde de dolari este alcătuită din finanțări directe de aproximativ 100 de miliarde de dolari de la Banca Mondială (BIRD / AID) și aproximativ 100 miliarde de dolari din finanțări directe combinate de la International Finance Corporation (IFC) și Agenția Multilaterală de Garantare a Investițiilor (AMGI), precum și din capitalul privat mobilizat de Grupul Băncii Mondiale.

O prioritate majoră este sporirea sprijinului pentru obiective de adaptare la climă, recunoscând faptul că milioane de oameni din întreaga lume se confruntă deja cu consecințele grave ale evenimentelor meteorologice extreme. Prin extinderea finanțării directe de adaptare pentru a ajunge la aproximativ 50 miliarde USD în perioada 2021-2025, Banca Mondială va acorda, pentru prima dată, atenție egală acestor aspecte, ca și investițiilor destinate reducerii emisiilor.

„Oamenii își pierd viața și mijloacele de trai din cauza efectelor dezastruoase ale schimbărilor climatice. Trebuie să luptăm împotriva cauzelor acestora, dar și să ne adaptăm la consecințele care sunt adesea drastice pentru cele mai sărace populații din lume”, a declarat Kristalina Georgieva, Președinte Executiv al Băncii Mondiale. „De aceea noi, la Banca Mondială, ne angajăm să intensificăm finanțarea pentru combaterea schimbărilor climatice la 100 de miliarde de dolari, dintre care jumătate din fonduri se vor aloca pentru construirea de case, școli și infrastructuri mai bine adaptate și pentru investiția în agricultură, în gestionarea durabilă a sistemelor de apă și în rețele de protecție socială receptive.“

 

Noua finanțare va asigura faptul că adaptarea se va realiza în mod sistematic, iar Banca Mondială va dezvolta un nou sistem de rating care să urmărească și să stimuleze progresul mondial. Acțiunile vor include sprijinirea previziunilor meteorologice de calitate superioară, a sistemelor de avertizare timpurie și a serviciilor de informare privind clima pentru a pregăti mai bine 250 de milioane de persoane din 30 de țări în curs de dezvoltare cu privire la riscurile climatice. În plus, investițiile preconizate vor construi mai multe sisteme de protecție socială în ce privește clima în 40 de țări și vor finanța investiții în agricultura inteligentă în 20 de țări.

„Există literalmente trilioane de dolari de oportunități pentru sectorul privat de a investi în proiecte care vor ajuta la salvarea planetei”, a declarat Philippe Le Houérou, Președinte Executiv al IFC. „Sarcina noastră este să sondăm și să găsim aceste oportunități în mod proactiv, să folosim instrumentele noastre de reducere a riscurilor și să investigăm piața pentru investiții din sectorul privat. Vom contribui mult mai mult la finanțarea energiei regenerabile, a clădirilor ecologice, a agrobusiness-ului inteligent adaptat la climă, a transportului urban, a sistemelor de gestionare a apei și deșeurilor urbane”.

Noile obiective se bazează pe Planul de acțiune privind schimbările climatice din 2016 al Grupului Băncii Mondiale. În 2018, Grupul Băncii Mondiale a acordat o finanțare record în valoare de 20,5 miliarde de dolari pentru acțiuni în domeniul schimbărilor climatice: dublarea livrărilor din anul premergător Acordului de la Paris și îndeplinirea obiectivului său pentru 2020 cu doi ani înainte de termen.

Grupul Băncii Mondiale va continua să integreze considerentele climatice în activitatea sa, incluzând proiecte de monitorizare pentru riscurile climatice și conceperea măsurilor adecvate de reducere a riscurilor, dezvăluind atât emisiile brute cât și cele nete de gaze cu efect de seră și aplicând unui preț de referință al carbonului pentru toate investițiile materiale.

Pentru a spori impactul la nivel de sisteme pentru țări, Grupul Băncii Mondiale va sprijini integrarea considerentelor climatice în planificarea politicilor, proiectarea investițiilor și implementarea și evaluarea acestora. De asemenea, va sprijini cel puțin 20 de țări să implementeze și să actualizeze contribuțiile național determinate (NDC) și să sporească angajamentul față de Ministerele de Finanțe în conceperea și implementarea politicilor transformatoare privind emisii scăzute de dioxid de carbon.

În sectoarele cheie, eforturile vor include următoarele aspecte:

În sectorul energiei: Sprijinirea infrastructurii de generare, integrare și facilitare a energiei regenerabile de 36 GW și susținerea a unui echivalent de 1,5 milioane GWh de economii de energie prin îmbunătățirea eficienței;

În sectorul urban: Sprijinirea a 100 de orașe în vederea realizării unei dezvoltări urbane axate pe emisii reduse de carbon, rezistentă și orientată spre tranzit;

În sectorul alimentar și peisagistic: Creșterea managementului integrat al peisajelor în 50 de țări, acoperind până la 120 milioane de hectare de păduri.