Banca Centrală Europeană a decis! Consiliul guvernatorilor a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv minus 0,50%, subliniază BCE într-un comunicat.

„Consiliul guvernatorilor anticipează menţinerea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE la nivelurile actuale sau la niveluri inferioare până când va observa o convergenţă robustă a perspectivelor inflaţiei către un nivel inferior, dar suficient de apropiat de 2% în cadrul orizontului de proiecţie, precum şi reflectarea consecventă a acestei convergenţe în dinamica inflaţiei de bază”, este menționat în comunicatul respectiv.

Decizia luată de Banca Centrală Europeană

Trebuie menționat că BCE a decis să continue efectuarea de achiziţii în cadrul programului de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie cu o valoare totală de 1.850 de miliarde de euro.

„Consiliul guvernatorilor va efectua achiziţii nete de active în cadrul PEPP cel puţin până la sfârşitul lunii martie 2022 şi, în orice caz, până când va considera că faza de criză a pandemiei de coronavirus a fost depăşită”, transmite BCE.

Atenţia analiştilor se îndreaptă spre conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Christine Lagarde, programată să înceapă la ora 14:30 (ora Europei Centrale), ocazie cu care şeful BCE va face comentarii asupra motivelor aflate la baza deciziilor adoptate joi.

Riscuri grave pentru economia europeană

Pandemia de coronavirus, în ciuda perspectivelor „încurajatoare” date de începerea vaccinărilor, „continuă să genereze riscuri grave pentru sănătatea publică și pentru economiile Zonei Euro și ale restului lumii”, scrie BCE în Buletinul economic, potrivit căruia pandemia „continuă să tulbure perspectivele economice mondiale”.

În Zona Euro, al doilea val de coronavirus și intensificarea măsurilor de izolare începând cu jumătatea lunii octombrie „ar trebui să conducă la o nouă scădere semnificativă a activității în trimestrul al patrulea, deși într-o măsură mult mai mică decât în al doilea trimestru al acestui an”.

Sursă foto: Dreamstime