Potrivit Reuters, decizia luată de Banca Centrală a Rusiei de a majora dobânda de bază la 4,5%, vine pe fondul riscurilor inflaţioniste şi geopolitice. Totodată, Banca a mai semnalat că vor urma şi alte majorări, transmite Agerpres.

Trebuie menționat faptul că, decizia comitetului de politică monetară de la Banca Rusiei de a majora dobânda de bază, de la 4,25% până la 4,50%, a fost o adevărată surpriză pentru analiştii intervievaţi de Reuters care se aşteptau a o menţinerea statu quo-ului.

“Balanţa riscurilor s-a îndreptat spre una pro-inflaţionistă. Banca Rusiei păstrează deschisă posibilitatea unor noi majorări ale dobânzii de bază la următoarele reuniuni”, a informat instituţia într-un comunicat de presă.

Totodată, sursa citată a mai subliniat faptul că ritmul de creștere al prețurilor a întrecut cu mul prognoza pe care o avea Banca Rusiei.

Creșterea prețurilor a întrecut estimările

“În primul trimestru, ritmul de creştere a preţurilor de consum a fost mai mare decât prognoza Banca Rusiei”, a adăugat instituţia, citând datele pe luna februarie care arată că rata anuală a inflaţiei a fost de 5,7%, depăşind ţinta de 4% avută în vedere de banca centrală.

În același timp, Banca Rusiei a subliniat că rata inflaţiei va reveni în apropierea ţintei de 4% abia în prima jumătate a lui 2022, ami târziu decât estima anterior.

De menționat este faptul că, Banca Rusiei este a treia bancă centrală dintr-o importantă ţară emergentă care adoptă o înăsprire surprinzătoare a politicii monetare, după deciziile similare adoptate recent de băncile centrale din Brazilia şi Turcia.

Totuși, deciziile oficialilor de la Banca Rusiei vin după recenta depreciere a rublei alimentată de teama unor posibile sancţiuni. Zilele trecute preşedintele SUA, Joe Biden şi-a exprimat opinia că Vladimir Putin este un ucigaş şi ameninţase că Rusia va trebui să plătească pentru amestecul în alegerile din SUA din 2016 şi 2020.

La scurt timp după anunţul majorării dobânzii de bază, rubla rusească s-a apreciat până la 73,82 ruble pentru un dolar, faţă de un curs de 73,98 ruble înaintea anunţului.