În timp ce inflaţia este la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, din cauza deprecierii lirei sterline, iar rata şomajului la cel mai redus nivel din ultimii 42 de ani, unii economişti şi oameni de afaceri au avertizat că ar fi o greşeală în acest moment majorarea ratei dobânzii. 

În septembrie, rata inflaţiei a urcat la 3%. Reflectând deprecierea lirei sterline, Banca Angliei a majorat recent proiecţiile privind inflaţia în 2017 la 2,6%, de la 2,7%, depăşind astfel ţinta de până acum, de 2%. 

Deşi economia britanică a crescut în ultimele 19 trimestre, există riscul supraîncălzirii iar PIB-ul ar putea încetini în 2017 la 1,5%, sub nivelul previzionat în zona euro şi în SUA. 

Numai opt dintre cei 60 de economişti intervievaţi de Bloomberg se aşteaptă ca Banca Angliei să menţină joi dobânda de referinţă la nivelul record scăzut de 0,25%, majoritatea estimând o majorare a costului creditului cu 25 de puncte de bază. 

De asemenea, Banca Angliei ar urma să menţină nemodificat programul de cumpărare de active, iar schema de creditare a băncilor ar urma să fie finalizată conform programului, în februarie 2018. 

În urma creşterii extrem de lente a salariilor în acest an, Banca Angliei şi-a redus estimările privind creşterea salariilor în 2018 şi în 2019, la 3%, respectiv 3,25%, în scădere cu o jumătate de procent pentru fiecare an.
Agerpres