Unul dintre personajele cele mai controversate din spaţiul public în ultima perioadă este, fără îndoială, Renate Weber. Cum comentează Avocatul Poporului toate negocierile dintre partide privind revocarea sa?

Renate Weber a declarat, vineri seară, că discuţiile despre revocarea sa ”lovesc într-o instituţie cu un mandat constituţional, acela de a fi garant al drepturilor şi libertăţilor”.

“Fiecare a spus altceva şi recunosc că cei mai mulţi, de fapt, nu s-au referit la nimic”

Weber afirmă că nu a văzut nişte motive reale pentru care se doreşte revocarea sa: ”Au bâiguit că aşa trebuie”, a adăugat Avocatul Poporului. Ea apreciază activitatea instituţiei pe care o conduce ca fiind bună.

”Nu ştiu să vă spun de ce, pentru că mie nu mi-au fost comunicate niciodată nişte motive oficiale, iar cei care au apărut în spaţiul public, fiecare a spus altceva şi recunosc că cei mai mulţi, de fapt, nu s-au referit la nimic. Au bâiguit că aşa trebuie. Nu, nu am înţeles de ce”, a declarat Renate Weber, vineri seara, la Antena 3.

“Lovesc într-o instituţie care a lucrat în folosul cetăţenilor acestei ţări”

Avocatul Poporurului consideră că toate aceste discuţii din spaţiul public lovesc mai mult în instituţia pe care o conduce şi nu în ea ca persoană.

“Ce mi se pare mie trist e că, prin astfel de ieşiri, ei nu înţeleg că nu lovesc neapărat în mine, Renate Weber. Eu sunt o persoană independentă până la urmă. Liberă am fost toată viaţa mea, aşa sunt şi acum. Dar lovesc indirect într-o instituţie care este o instituţie cu un mandat constituţional, acela de a fi garant al drepturilor şi libertăţilor.

Lovesc într-o instituţie care a lucrat în folosul cetăţenilor acestei ţări şi mie mi se pare că felul în care noi ca instituţie am performat în cel puţin utimul an este corect, e bine”, a mai adăugat Weber.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat, în 16 februarie, că a fost iniţiată procedura privitoare la revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber. Mandatul acesteia ar urma să se încheie în 2024.

Orban a precizat că, în cel mult două săptămâni, comisiile juridice urmează să analizeze această solicitare şi să prezinte un raport care să fie transmis plenului.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea