Populațiile sălbatice globale au scăzut cu 60% în doar patru decenii, deoarece poluarea accelerată, despăduririle, schimbările climatice și alți factori provocați de oameni au creat o criză, a avertizat World Wildlife Fund într-un nou raport.

Numărul total de peste 4.000 de specii de mamifere, păsări, pești, reptile și amfibieni a scăzut rapid între anii 1970 și 2014, se mai arată în raport.

Rata actuale de extincție a speciilor este acum de până la 1000 de ori mai mare decât înainte ca implicarea umană în distrugerea ecosistemelor să devină un factor.

Proporția terenurilor planetei la care omul nu are acces este proiectată să scadă de la un sfert la zece până în 2050, deoarece eliminarea habitatelor, vânătoarea, poluarea, bolile și schimbările climatice continuă să se răspândească, a adăugat organizația.

Grupul a cerut elaborarea unui tratat internațional, modelat pe baza acordului privind clima de la Paris, pentru protejarea vieții sălbatice și inversarea impactului uman asupra naturii și a avertizat că eforturile actuale de protejare a lumii naturale nu țin pasul cu viteza cu care omul distruge aceste ecosisteme.

Criza este „fără precedent în viteza  și în amploarea sa”, a declarat Marco Lambertini, directorul general al WWF. „Vorbim despre 40 de ani, nu este nici măcar o clipită a ochiului în comparație cu istoria vieții de pe Pământ”, potrivit cnn.com.

„Acum, că avem puterea de a controla și chiar de a deteriora natura, continuăm să o folosim ca și cum am fi vânătorii și culegătorii de acum 20.000 de ani, cu tehnologia secolului XXI”, a adăugat el. „Încă mai avem impresia că natura ni se cuvine, iar acest lucru trebuie să se oprească.

„Directorul executiv al WWF din Marea Britanie, Tanya Steele, a adăugat într-o declarație: „Suntem prima generație care știe că distrugem planeta noastră și ultima care poate face ceva în această privință.”

Raportul a constatat, de asemenea, că 90% din păsările marine au plastic în stomac, comparativ cu 5% în 1960, în timp ce aproximativ jumătate din coralii de apă de mică adâncime au dispărut în ultimele trei decenii.

 

Animalele au dispărut cel mai rapid în zonele tropicale din America Latină și Caraibe, cu o scădere cu 89% a populației din 1970, în timp ce speciile care se bazează pe habitatele de apă dulce, cum ar fi broaștele și peștii din râuri, au scăzut în proporție de 83%.

Metode de distrugere

Raportul prezintă diferitele moduri în care activitățile umane au condus la scăderi ale populației de animale.

Speciele evidențiate includ elefanții africani, care au scăzut în Tanzania cu 60% în doar cinci ani între 2009 și 2014, în principal datorită braconajului pentru fildeș.

Defrișarea din Borneo, proiectată pentru a face loc plantațiilor de palmier, pentru lemn și ulei, a condus la pierderea a 100.000 de urangutani între 1999 și 2015, se estimează raportul.

Iar numărul urșilor polari este de așteptat să scadă cu 30% până în 2050, deoarece încălzirea globală face ca gheața arctică să se topească, făcând habitatele lor din ce în ce mai precare.

Raportul  avertizează că sănătatea umană, aprovizionarea cu alimente și medicamente, precum și stabilitatea financiară globală, sunt toate afectate de scăderile vieții sălbatice și a naturii.

Bunăstarea a 3 miliarde de oameni care contează pe mediul înconjurator pentru a lucra și a mânca a fost redusă datorită degradarii pământurilor, iar serviciile care se bazează pe natură valorează în jur de 125 trilioane de dolari la nivel global, a specificat raportul.

Prăbușirea populațiilor de animale sălbatice din ultima jumătate de secol este o măsură șocantă a impactului umanității asupra planetei noastre „, a declarat John Sauven, directorul executiv al Greenpeace UK, ca răspuns la acest raport, alăturându-se WWF în apel pentru” acțiune urgentă din partea liderilor mondiali .

 

,,De la scaderea populației urangutanilor datorită despăduririi pentru producția uleiului de palmier până la impactul ruinant al schimbărilor climatice asupra habitatelor arctice și pana la poluarea plastică ce distruge viața salbatică marină, nu putem continua în felul acesta lucrurile”, a adaugat el.

„Un acord global”

Este nevoie de acțiuni internaționale în următorii doi ani pentru a stopa distrugerea naturii, a remarcat organizația și a cerut guvernelor și întreprinderilor mondiale să încheie o înțelegere asemănătoare cu acordul de la Paris din 2016 privind schimbările climatice.

„Dacă dorim o lume cu urangutani și aer curat și suficientă hrană pentru toată lumea, avem nevoie de o acțiune urgentă din partea liderilor noștri și de o nouă înțelegere globală”, a spus Steele în declarația sa .

WWF a cerut celor 196 de state membre ale Convenției privind diversitatea biologică să ia în considerare o serie de obiective atunci când se întâlnesc în Egipt la sfârșitul lunii noiembrie.

De asemenea, a încurajat un acord care va fi semnat la cea de-a 75-a Adunare Generală a Organizației Națiunilor Unite în 2020.

Grupul impune „o țintă care ar trebui să fie echivalentă cu obiectivul de 2 grade (pentru limitarea creșterii temperaturilor globale) al acordului de la Paris și trebuie să stabilim în continuare ceea ce este ținta”, a spus Lambertini

Există o limită în privința a ceea ce putem distruge și un minim al naturii pe care trebuie să o prezervăm, Lambertini, notând în studiu faptul că timpul de acțiune al comunității internaționale este limitat.