Prezentatorul Rareș Bogdan a avut o reacție extrem de dură la aflarea informațiilor trasmise de Reprezentanța Comisiei la București care anunță că nucleara UE, cu articolul 7 din tratat, este la un pas distanță.

„Se blochează fondurile europene și se intră pe procedura de excludere a României din UE???? Doamneeeee. cui ne lași, ce se întâmplă cu Țară asta, cu România mea și a Dumneavoastră???
Fantastic!!!!!! Nu mi-am închipuit așa ceva NICIODATĂ!
Ticăloșilorrrrrrr, nenorociților, tâlharilor, infractori nenorociți!!!! Dragnea/Tăriceanu și grupul din jurul vostru ar trebui să înfundați PUȘCĂRIILE că nenorociți pur ;i simplu țară asta și pe frații din Diaspora!”, a scris Rareș Bogdan pe Facebook.

Angela Cristea,  șefa Reprezentanței Comisiei Europene la București, a vorbit pe larg despre planurile și mecanismele pe care Uniunea Europeană le are la dispoziție în cazul unor eventuale încălcări ale statului de drept.

„Vom folosi cu mare atenție instrumentele pe care le avem la dispoziție… există procedura de infringement, există opțiunea nucleară, dar sperăm să nu ajungem acolo”, a spus Cristea, cu referire la eventualele încălcări ale principiilor statului de drept de către autoritățile de la București.

„Încercăm să ne uităm mai mult la fapte și mai puțin la vorbe, asta este foarte important, dar suntem foarte îngrijorați. Mă așteptam să apară aceste proteste ale magistraților, pentru că aceste ordonanțe se emit peste noapte, fără consultări publice cu părțile implicate, iar magistrații simt că independența le este amenințată”, a precizat ea.

Cu privire la nou înființata Secție specială de investigare a magistraților, Cristea spune că apariția acestei structuri, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția, ridică mari semne de întrebare, iar „primele sale acțiuni nu sunt de natură să ne liniștească”.

Referitor la ultimele acuzații venite dinspre partidele puterii, potrivit cărora rapoartele MCV ar folosi date „măsluite”, Angela Cristea a subliniat că toate datele provin din surse publice, marea lor majoritate de la instituțiile statului român. „Restul e manipulare… Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns”, a adăugat ea.

 

Articolul 7, numit și nucleara UE, a fost utilizat până acum doar în cazul Poloniei și Ungaria. Acesta este prevăzut ca o ultimă măsură faţă de o ţară care comite o „încălcare gravă” a valorilor UE – printre care asupra statului de drept.

Calificat adesea drept „armă nucleară” instituţională, Articolul  7 poate duce în cele din urmă la o suspendare a anumitor drepturi ale unui stat membru, în special, al dreptului său de vot în Consiliul UE, organism în care cei 28 de membri definitivează legislaţiile europene.

În comparaţie, procedurile de infringement pe care le poate lansa Comisia împotriva unor ţări care încalcă normele UE, mult mai obişnuite, nu pot duce în ultima instanţă decât la sancţiuni financiare împotriva unei ţări, conform Digi 24.

Te-ar putea interesa și: