Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat miercuri seara, la RomâniaTV că i-a solicitat preşedintelui Iohannis să-l revoce pe procurorul general al României, Augustin Lazăr, explicâdn şi motivul pentru această doleanţă.

„Nu am primit niciun răspuns de la preşedintele Iohannis în cazul Lazăr și subliniez faptul că nu mă pot desprinde de calitatea de om politic, dar am scris scrisoarea în calitate de președinte al Senatului. Eu am convingerea că instituțiile din România care reprezintă cetățenii și sigur că cea mai reprezentativă este Parlamentul…nu poate să rămână indiferență când suntem sesizați cu o asemenea gravă încălcare a drepturilor și libertăților oamenilor, chiar dacă ea s-a produs înainte de 89, pentru că actorul principal este azi procurorul general al României, care, în umilă mea opinie, ar trebui să reprezinte un reper moral, pentru că face parte din cei care împart dreptatea. Deci nu pot să rămân indiferent la o astfel de situație. De aceea i-am solicitat președintelui să revoce de îndată această persoană. Vedem că azi, la 30 de ani de la căderea comunismului, oameni care s-au remarcat prin zel și exces de zel în represiunea caracteristică perioadei comuniste. Nu este singurul. Din aceeași categorie face parte și doamna Livia Stanciu, probabil și alțîi. Ei au fost susținuți, promovați de diverse rețele informale, au ajuns să dețînă poziții cheie în stat și unora dintre noi ne dau lecții de moralitate și justiție când ei au fost tortionarii de care regimul comunist s-a folosit pentru reprimarea oamenilor care s-au ridicat în acea perioada”, a spus liderul ALDE la România TV.

Tăriceanu a vorbit pe larg şi despre Kovesi, explicând motivul pentru care fosta şefă DNA are susţinerea UE.

„Nu există în justiție principiul de a acceptă daune colaterale. Al doilea lucru pe care vreau să îl subliniez e că ele se circumscriu toate campaniei electorale pentru PE. Colegii noștri de la PE au găsit o tema cu care să se laude în față publicului propriu – uite cum sunt ei vigilenți. Și eu sunt preocupat că justiția în România să funcționeze independent. Până una altă, Guvernul nu intervine în funcționarea justiției, Parlamentul nu intervine, dar văd că primim mesaje și îndemnuri prin care ni se spune interveniți că să îi fie ridicate măsurile de control judiciar aplicate dnei Kovesi. E vorba de un dublu standard pe care nu îl înțeleg. Cât de credibil mai poate fi? Evident că nu poate fi. Se discuta de dublu standard, în funcție de interese. Se pare că dna Kovesi e preferată unora din PE, care vor să ne impună și nouă această alegere. Eu am spus de multe ori că sunt indiferent față de alegerea viitorului european, dar că e o jignire că acesta să fie un procuror din România care a fost sancționat în cel puțin 2 rânduri de CCR, o încălcare care dovedește pur și simplu disprețul față de legea supremă a țării. Ei vor totuși să o folosească. Am semne de întrebare de ce se dorește acest lucru. Am mai multe răspunsuri. Una din chestiuni e că toate abuzurile din România, toate excesele din justiție s-au făcut cel puțin cu cunoștință comisiei europene prin MCV și cu girul lor. Și acest lucru e grav, dar evident că nimeni nu recunoaște așa ceva. Noi discutăm de corupția financiară, dar nu discutăm de corupția de putere. Cred că Comisia europeană, prin MCV, ori nu și-a dat seama, ori a închis ochii. Instituțiile statului au fost confiscate de un mic grup din care făcea parte și doamna Kovesi”, mai spune Tăriceanu.