Este un avertisment dur lansat de polițiști pentru toți românii: în circulația au fost puse bani falși.

O prima acțiune a polițiștilor s-a desfășurat la Constanța, unde au fost reținuți doi bărbaţi pentru punerea în circulaţie de valori falsificate şi înşelăciune, după ce ar fi plasat, în localitatea Lumina, mai multe bancnote de euro falsificate, informează un comunicat de presă transmis, joi, de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Constanţa.

Polițiștii au ridicat peste 60.000 de euro susceptibili a fi falsificați.

“Din cercetări au rezultat indicii că, în perioada iunie – august, doi bărbaţi în vârstă de 52, respectiv 39 de ani, ar fi plasat în localitatea Lumina mai multe bancnote de euro falsificate, iar în urma unei percheziţiei domiciliare, poliţiştii au ridicat 175 de bancnote susceptibile a fi falsificate (însumând 61.400 de euro, în bancnote de 200, respectiv 500 de euro), 2.350 de euro, 14.500 de lei, un autoturism şi trei telefoane mobile”, se arată în comunicatul IPJ.

Cei doi vor fi prezentaţi, joi, instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventivă.

Nu este singura acțiune de acest gen a forțelor de ordine. Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Ploieşti au documentat activitatea infracţională a unor persoane bănuite de falsificare de bancnote şi plasarea acestora în judeţele Braşov, Prahova, Argeş, Buzău, Covasna şi Bacău. În urma unei prinderi în flagrant delict şi a 10 percheziţii, au fost ridicaţi bani falşi, instrumente folosite la contrafacere, telefoane şi memory-stick-uri.

La data de 1 septembrie, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti, au prins în flagrant delict 3 persoane, în municipiul Bacău, bănuite de falsificarea de bancnote. Asupra acestora, au fost descoperite 71 de bancnote contrafăcute din cupiură de 200 de lei şi 4.626 de lei şi alte bunuri. A doua zi, pe 2 septembrie, poliţiştii au efectuat 10 percheziţii domiciliare, în Braşov, la locuinţele persoanelor bănuite. În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat obiecte susceptibile a fi folosite la contrafacerea bancnotelor (un laptop, o imprimantă, un laminator, un şubler de precizie, folii laminate şi alte ustensile), telefoane mobile, memory-stick-uri şi 13.900 de lei, respectiv 510 euro.