Este vorba despre Cozmin Gușă. Acesta a scris că finaliștii se cunoșteau de la început iar România și-a pierdut capitalul simbolic la Chișinău.

„Alegerile din Moldova, 2 concluzii: nu se știe încă cine va câștiga, dar perdant sigur este statul român. Oricine va câștiga, va fi pe axa Moscova-Berlin.

Nu m-am ocupat să comentez campania din Moldova, și pentru că a fost ternă, fără teme noi sau vectorizante, finaliștii oricum se cunoșteau de la început, deci era important doar scorul turului 1. Clasamentul cu Maia Sandu lider, talonată la 3 procente distanță de către Igor Dodon, respectiv Renato Usatâi cu 17% pe locul 3, ne zice că în subteranele Moldovei electorale s-au petrecut multe mișcări discrete, de natură să genereze aceste scoruri.

Prima concluzie pentru noi, relevată inclusiv de scorurile insignifiante ale unioniștilor, este că România și-a pierdut capitalul simbolic la Chișinău. Din nefericire, odată cu cel simbolic, capitalul derivat din investițiile financiare de orice fel făcute din 1989 încoace de către statul român, se duc și ele pe „apa sâmbetei”.

Nu stau acum să judec vinovații, care dintre președinții României a fost mai trădător, sau care serviciu secret este mai culpabil pentru pierderea influenței reale în Moldova, va veni și timpul ăsta odată. Ce este cert, e că din momentul deciziei Rusia-UE (Germania) pentru coabitarea Dodon/Președinte – Maia Sandu/Prim Ministru, concomitent cu eliminarea României de la masa negocierilor (acceptând tacit asta, Iohannis și Statul Român s-au pus în cea mai joasă postură posibilă!), a fost evident pentru orice comentator avizat că viitorul Moldovei se va discuta strict la nivelul Putin-Merkel”, a scris Cozmin Gușă pe Facebook.

Influența internă a Rusiei în Moldova

De asemenea, Cozmin Gușă a susținut că Rusia își menține prin operațiunea respectivă influența internă în Moldova fără să angajeze cheltuieli.

„Agitația ambasadorului SUA la Chișinău este strict una „de coloratură”, ca să nu apară că pierde vremea în ochii Departamentului de Stat american. Ce obțin Rusia și Germania prin această operațiune de cedare/inițiere? Germania obține „spațiu și piață” în plus, dar nu oriunde, ci chiar la granița NATO-UE. Rusia își menține influența internă în Moldova fără să angajeze cheltuieli, ba chiar își va respectabiliza rețelele de influență și afaceri ce vor desanta de-acum înainte în UE cu „pașaport german”.

Ce vreau să sugerez de fapt? Că Moscova nu s-a implicat de partea lui Dodon în turul 1, iar tot ce s-a scris despre serviciile secrete rusești și campania moldovenească a fost doar spectacol de sunet și lumină pentru neavizați. Presupun că Rusia nu se va implica nici în turul 2, pentru că îi convine orice rezultat, ba chiar dacă va câștiga Maia Sandu pe mână germană, pentru Putin va fi chiar mai comod, și atenție, mult mai ieftin! Să ne pregătim deci noi românii pentru alegerile americane de mâine, că pe cele din Moldova le-am pierdut oricum demult!”, a conchis politicianul.