Pangasiul este preferat de mulți români pentru că în primul rând este ieftin față de alte specii de pește. De asemenea acesta nu are multe oase și nici un miros pregnant de pește, care poate fi un inconvenient.

Această specie hibrid de pește provine din apele Vietnamului, mai exact din râul Mekong, foarte poluat din cauza fabricilor din apropiere ce aruncă des deșeuri în apă. Pangasiul a fost creat însă special pentru a trăi în aceste ape de către cercetătorii chinezi printr-o încrucișare de specii de pește. Acesta a fost special pentru a avea o rezistență crescută la toxinele prezente în apa cu pricina şi, mai mult, se hrăneşte cu acestea, în aşa fel încât curăţă apa de multe deșeuri.

În principiu peștele se hrănește toată viața cu toxine, bacterii şi microorganisme, dar şi resturi de peşti morţi, uscaţi şi măcinaţi sub forma unei pudre și de aceea mai este cunoscut și dub denumirea de peștele sanitar.

În ciuda acestor aspecte, autoritățile nu vor să comenteze prea mult în privința acestui pește insalubru. Totul rămâne deci la latitudinea consumatorului și va decide singur dacă-l va mai pune sau nu în coșul de cumpăraturi.