Secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputaților, Lia Olguța Vasilescu, a spus marți după ședința comsiilor reunite juridică și de muncă, unde legea a primit raport de adoptare, că s-au făcut clarificări după cerințele CCR.

„Curtea a cerut la trei paragrafe să fie niște clarificări, mai precis cine este obligat să plătească dările către stat pentru bugetul asigurărilor sociale și acolo s-a făcut precizarea că, deși trebuie să le plătească angajatul, cel care le colectează și le distribuie mai departe este angajatorul. A fost o corelare pentru pensiile de invaliditate. În mod normal, ar trebui să venim cu o lege privind indemnizația socială minimă, care ar avantaja persoanele care au în prezent pensie de invaliditate, dar pentru că așa a solicitat CCR că să fie foarte clar am operat și aceste modificări”, a explicat fostul ministru al Muncii.

Lia Olguța Vasilescu a subliniat că, din cauza că nouă lege a pensiilor a fost amânată 6 luni, Casă Națională de Pensii (CNP) a pierdut timp important pentru că până acum ar fi trebuit să înceapă recalcularea tuturor pensiilor din România.

„Din păcate, această lege a fost amânată o perioada de 6 luni pentru aceste clarificări, timp pierdut de Casă Națională de Pensii, care ar fi trebuit deja să înceapă de la 1 ianuarie recalcularea tuturor pensiilor din România, astfel încât în anul 2021 practic absolut toți pensionarii să aibă o pensie recalculată”, a precizat ea.

Întrebată dacă vor există întârzieri la plata, țînând cont de faptul că recalcularea pensiilor va dura mai mult, Lia Olguța Vasilescu a spus că se va suplimenta numărul angajaților Casei de Pensii. Nu se știe însă când pentru că, spune ea, totul depinde de implementarea softului de calcul pentru întregul sistem de pensii. Iar momentan nu s-a făcut nici măcar licitația pentru acest soft.

„La Casă Națională de Pensii depinde foarte mult de softul care va trebui să fie. Dar că să poată să fie organizată licitația pentru softul de calcul pentru întreg sistemul de pensii, ar fi trebuit să avem legea, cât timp legea nu este publicată în Monitorul Oficial cei de la Casă Națională de Pensii nu pot să facă licitația pentru softul respectiv.

Deci depinde de foarte mulți factori care au o oarecare întârziere. 6 luni nu e puțîn”, a declarat Olguța Vasilescu.

Legea pensiilor a fost respinsă de Senat, din motive de chiul

Săptămâna trecută, nouă lege a pensiilor a fost respinsă de Senat, prima camera sesizată, din cauza că nu s-a întrunit numărul necesar de voturi. Au fost 65 de voturi „pentru”, dar numărul necesar pentru trecerea legii în Senat era de 68. Proiectul nu s-a aflat pe ordinea de zi, a fost introdus la cererea PSD-ALDE și a fost respins tocmai din cauza că senatorii coaliției nu s-au aflat în sala.

Social-democrații au majoritate absolută în Senat, cu 68 de aleși. Dacă sunt puși la socoteală și cei de la ALDE, legea ar fi trecut fără probleme în situația în care toți senatorii coaliției ar fi fost prezenți la vot. Premierul Viorica Dancila a declarat că va discuta cu social-democrațîi care au absentat de la vot.

„Am să discut cu ei (social democrațîi care au lipsit – n.red.) și am să văd de ce au lipsit de la Senat astăzi. Poate au lipsit justificat. Voi avea o analiză. Dar să îi vedem pe cei care au votat împotriva Legii Pensiilor”, a spus Dancila.

Cu toate astea, ministrul Muncii, Marius Budai, i-a acuzat pe senatorii Opoziției că „pun bețe în roate” majorării pensiilor și a dat asigurări că legea va trece de Camera Deputaților.