Deși țigările de contrabandă au scăzut sub 15% din totalul consumului, cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, țigaretele no-name, așa-zisele ”cheap-whites”, produse legal sau ilegal și vândute ilegal în România, au crescut puternic ca pondere pe piața neagră, până la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani.

Iar inițiativele radicale împotriva industriei tutunului sau propunerile exagerate pentru noi restricții adresate pieței legale a țigaretelor (interzicerea expunerii pachetelor în magazine), vor declanșa expansiunea pieței negre și vor alimenta organizațiile de crimă organizată, în special în zonele în care contrabanda este deja o problemă gravă, avertizează specialiștii.

Aceste restricții vor anula toate eforturile făcute până în prezent de către autorități și vor submina dezvoltarea viitoare a acestor zone.

Astfel, doar în primele şase luni ale acestui an, polițiștii de frontieră au descoperit și confiscat in urma misiunilor desfăşurate, independent sau în colaborare cu alte instituţii ale statului, aproximativ 2,4 milioane de pachete cu ţigări provenite din contrabandă, în valoare de peste 24 milioane lei.

Cum putem fi siguri

Pentru a deosebi pachetele care se vând legal ce cele provenite din contrabandă, autoritățile recomandă mai multe metode: locația din sunt cumpărate țigaretele este primul indicator al unor posibile surse ilicite, precum și metoda de comercializare (fiscalizarea): dacă pachetul de țigarete este dat de sub tejghea, nu se oferă bon fiscal și vânzarea nu este înregistrată, este posibil ca țigaretele să provină din surse ilicite.

În plus, pachetele de țigarete destinate vânzării pe piața din România sunt inscripționate exclusiv în limba română. Dacă pe pachet apar litere chirilice sau orice altă limbă în afară de limba română, atunci acesta provine din surse ilicite, iar dacă timbrul fiscal indică o altă piața de destinație a acestor produse decât România, este un nou indiciu că acestea provin din surse ilicite.

În fine, modul în care arată avertismentele de sănătate de pe pachetele de țigări reprezintă un alt indiciu important pentru consumatori. De exemplu, pentru România standardul de scriere al avertismentelor de sănătate este scrisul cu font alb pe fundal negru, în timp ce pentru Republica Moldova ele sunt inscripționate cu font negru pe fundal alb.

Cât se pierde la buget

România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu țigarete din Europa de Est, în condițiile a 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic.

Iar traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei). Bugetul de stat pierde circa 50 de milioane de euro lunar din cauza pieței negre. Pentru fiecare procent adăugat pieței ilegale de tutun, bugetul de stat pierde anual încă 40 milioane de euro.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier.