La asta nu ne-am fi putut gândi. Facebook-ul produce dependență și poate duce la o boală extrem de gravă. Există oficial o legătură între utilizarea rețelelor sociale și depresie, potrivit studiului realizat de psihologii de la Universitatea din Pennsylvania, care vine să confirme o serie lungi de dezbateri privind relația dintre aceste platforme și singurătate.

„Ceea ce am descoperit pe parcursul a trei săptămâni este faptul că rata depresiei și a singurătății a scăzut semnificativ pentru cei care au utilizat mai puțin social media”, a afirmat Melissa Hunt, profesor de psihologie la Universitatea din Pennsylvania, care a condus studiul.

Astfel, potrivit documentului, cercetătorii au observat că cei care și-au redus substanțial timpul petrecut pe site-uri precum Facebook, Instagram și Snapchat au cunoscut o îmbunătățire a stării de spirit și s-au simțit mai bine în legătură cu viața lor. Lucrarea completă va fi publicată în numărul din decembrie al Jurnalului de Psihologie Clinică și Socială.

În numai câteva săptămâni, mulți dintre participanții care se confruntau cu depresie clinică moderată la începutul cercetării au ajuns să prezinte doar simptome foarte ușoare.

În cadrul studiului, Hunt și colegii săi au urmărit 143 de studenți din cadrul Universității, de-a lungul a câteva săptămâni. Dacă jumătate dintre aceștia au continuat să utilizeze rețelele sociale ca și până acum, cealaltă jumătate și-a limitat la 10 minute timpul alocat pentru Facebook, Instagram și Snapchat.

Studenții care au folosit mai puțin social media au cunoscut o reducere „semnificativă din punct de vedere clinic” a depresiei și a singurătății pe parcursul studiului, în timp ce pentru ceilalți nu s-a observat nicio îmbunătățire, potrivit rezultatelor finale.

Deși nu este primul studiu care găsește o legătură între utilizarea site-urilor de social media și depresie, este primul care, potrivit cercetătorilor, arată că există o legatură cauzală între cele două lucruri, și nu o doar o corelație, așa cum este cazul cu studiile precedente.

Psihologul Hunt susține că este posibil și chiar probabil ca persoanele singure și depresive să folosească mai mult Facebook din dorința de a stabili conexiuni sociale, dar studiul nu arată că astfel de site-uri îi fac, totodată, pe oameni să se simtă mai singuri și să fie mai deprimați.

Cercetătoarea oferă două posibile explicații pentru aceste efecte. Prima dintre ele este legată de faptul că utilizatorii își compară viața cu cea a prietenilor lor și devin deprimați atunci când văd că aceasta este, aparent, mai bună decât a lor. A doua explicație vizează teama de a rămâne pe dinafară sau sindromul FOMO – de la englezescul „Fear of Missing Out”.