Mulți dintre noi iubim pâinea caldă, proaspăt scoasă din cuptor. De-a lungul timpului s-a spus că aceasta nu este tocmai cea mai sănătoasă opțiune și că ar balona. Este cât se poate de adevărat.

Specialiștii trag un mare semnal de alarmă. Ei ne avertizează că aceasta este mai greu digerabilă decât pâinea prăjită sau cea “veche” de o zi.

Explicația este următoarea: miezul unei pâini calde este mai lipicios și, deci, mai greu de transformat de către sucurile gastrice.

În plus, pâinea “caldă” conține mai mult amidon, un element care favorizează balonarea și fermentațiile la nivelul colonului.

În ceea ce privește teoria că pâinea prăjită ar avea mai puține calorii, acesta nu este un lucru adevărat. Prin prăjire, nu se pierde conținutul caloric al pâinii, ci doar o parte din cantitatea de apă. Însă, prin prăjire, amidonul se digeră mai usor.

Este adevărat, însă, că pâinea din făină integrală este mai sănătoasă decât cea din făină albă. Pâinea din făina integrală, graham sau neagră conține un procent sporit de nutrienți (vitaminele B1, B2, acid folic, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fibre) și previne balonarea și constipația.