Europa are nevoie de o ‘accelerare serioasă’ a luptei împotriva coronavirusului, iar lipsa capacităţii de depistare a contacţilor ar putea ‘îndrepta boala şi mai mult într-o zonă întunecată’, a afirmat luni un înalt responsabil al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), transmite Reuters.

Regiunea Europa, care la OMS include 46 de ţări, furnizează 46% din bilanţul global de infectări şi aproape o treime dintre decese, a indicat Mike Ryan, directorul Programului pentru urgenţe sanitare al OMS.

”Boala se îndreaptă într-o zonă întunecată”

‘În acest moment suntem mult în urma virusului în Europa, aşa încât a i-o lua înainte va necesita o accelerare serioasă în ceea ce facem’, a spus Ryan într-o conferinţă de presă.

Capacitatea spitalicească de a îngriji pacienţii internaţi cu COVID-19 a crescut în regiunea europeană, iar ratele de mortalitate sunt ‘foarte, foarte scăzute’, a mai spus Ryan, aducând un omagiu personalului medical şi sistemelor de sănătate.

‘Vedem însă un număr mare de cazuri, vedem boala larg răspândită, vedem rate foarte, foarte înalte de pozitivare şi o lipsă în creştere de capacitate de a depistare eficace a contacţilor, care îndrepta boala şi mai mult într-o zonă întunecată’, a mai afirmat responsabilul OMS.

‘Iar multe ţări se confruntă acum cu spectrul închiderilor în săptămânile viitoare. Nu este o situaţie în care, sunt sigur, vreo ţară din Europa sau din lume ar vrea să se afle’, a adăugat el.

”Este periculos să se renunţe la controlul pandemiei”

Întrebată despre creşterea numărului de cazuri în Europa, Maria Van Kerkhove, directoarea tehnică a OMS pentru COVID-19, a răspuns: ‘Încă avem speranţa că ţările nu vor trebuie să intre în aceste aşa-numite lockdown-uri naţionale’.

La rândul său, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a afirmat că ‘este periculos să se renunţe la controlul pandemiei’, referindu-se în mod evident de declaraţiile din ajun ale şefului de cabinet al preşedintelui american Donald Trump, Mark Meadows.

‘Nu trebuie să coborâm braţele, iar din acest motiv spunem că, dacă suntem de acord cu şeful de cabinet că a-i proteja pe cei mai vulnerabili este important, a renunţa la preluarea controlului este periculos’, a declarat Tedros în conferinţa de presă, citat de AFP.

Tedros a admis că, după luni de luptă cu pandemia care a făcut peste 1,1 milioane de morţi, o anumită oboseală se instalează, însă directorul general al OMS a chemat la continuarea luptei, la doar o zi după ce Mark Meadows a lăsat să se înţeleagă că SUA renunţă să ‘preia controlul’ epidemiei, ci mizează mai degrabă pe medicamente şi pe vaccinuri.