Desi dupa aceea economia mondiala si-a revenit lent, amenintarea unei noi recesiuni a ramas, iar un domeniu considerat cu o vulnerabilitate crescuta este cel imobiliar.

Fie ca vorbim de constructiile civile fie de cele industriale, acest domeniu poate aduce si multe oportunitati dar si multe angoase privind un potential esec, prin care sa ne pierdem investitia.

Mai ales in domeniul contructiilor industriale, in Romania am vazut in anii acestia o dezvoltare fulminanta, diferitele proiecte de investitii din tara necesitand constructii adecvate, la standarde occidentale, generand astfel o cerere considerabila care sa le acopere necesitatile. Vedem astfel aparand peste tot fabrici noi, centre logistice, spatii comerciale de genul magazinelor, mall-urilor, ferme de animale,silozuri, toate acestea avand nevoie de cladiri noi, moderne, potrivite activitatii lor, si care sa corespunda tuturor standardelor de calitate si siguranta din domeniu.

Antreprenori din aceasta bransa, precum Laurentiu Taranu au raspuns acestor cereri din piata aducand servicii moderne si eficiente din punct de vedere al costurilor pentru realizarea de constructii industriale.

Toata aceasta dezvoltare a pietei, cererea crescuta ,reprezinta cu siguranta un motiv de bucurie pentru antreprenorii din domeniu, dar ea aminteste totodata de precedenta criza cand,tot asa, dupa o perioada de crestere, cand s-a construit foarte mult, intr-un ritm accelerat, atat constructii de ansambluri rezidentiale, case, cat si industriale si comerciale.

Preturile erau mari, creditarea era facila, era deci o perioada propice activitatii de constructii, un adevarat boom imobiliar. Iar dupa aceea stim ce a urmat. Sa fie oare si acum aceeasi situatie? Sau va fi un cu totul alt context si nu ne paste o situatie similara si la fel de neplacuta. E posibil ca si in cazul unei crize, ele sunt pana la urma inevitabile, efectele sa fie mult mai reduse, piata sa reactioneze mai bine si sa nu mai fie atat de devastatoare.

Este important ca antreprenorii sa fie pregatiti si pentru astfel de situatii, in acelasi timp sa isi pastreze totusi optimismul deoarece el ii motiveaza sa isi dezvolte activitatea, sa realizeze proiecte noi.

Gasirea de solutii tehnico-economice in acest domeniu, de a realiza constructii moderne, dupa ultimele standarde, la preturi competitive si in termen cat mai scurt reprezinta calea de a viabiliza o afacere si de a o face sa reziste unor socuri economice care pot aparea pe piata.

Pentru ca vorbim de constructii comerciale, industriale, la fel este valabil si pentru afacerile carora le sunt destinate, daca ele sunt dezvoltate pe un fundament solid, sunt atente la mediul din jurul lor, e mult mai probabil ca ele sa reziste in continuare si chiar sa se dezvolte, ducand astfel la oportunitati si in domeniul constructiilor.

Deocamdata, piata cunoaste o dezvoltare sanatoasa, cererea de constructii industriale dar si civile ramane in continuare ridicata iar de acest lucru trebuie sa profite orice jucator de pe piata.

Comenzile existente ar trebui sa se reflecte in dezvoltarea companiilor, in bugetele alocate pentru acest lucru, consolidand si dezvoltand astfel activitatea si facandu-le mai rezistente in fata unor viitoare provocari. Ele, mai devreme sau mai tarziu ,vor veni, iar firmele care nu sun pregatite nu vor face fata. Este bine sa nu fie ignorate niciodata aceste pericole si antreprenorii sa fie pregatiti pentru a le face fata.

Iar cum domeniul imobiliar este sensibil in fata unei crize, aici si in alte domenii se vad cel mai repede semnele uneia noi, atunci trebuie ca si pregatirea pentru asemenea situatii sa fie pe masura, invatand si din lectiile trecutului.

Pe langa aspectele de ordin economic si financiar, in sectorul constructiior, ca si in alte sectoare de altfel, se remarca o reala problema cu gasirea de personal calificat si serios. Iar fara oameni competenti, si o piata a muncii dezvoltata, nu putem vorbi de firme puternice, care sa faca fata pericolelor si sa se si dezvolte.

O crestere prea brusca, prea accelerata nu este de cele mai multe ori sanatoasa, ea fiind efemera si inselatoare. Este de preferat una solida, intr-un ritm bun, dar sustenabil, iar asemenea unei constructii solide, si afacerile din domeniu trebuie sa fie asezate pe baze solide, realiste, care sa le faca rezistente in fata provocarilor viitoare. Ele pot reprezenta pana la urma si oportunitati si avantaje, pentru cei care stiu cum sa le faca fata.