Până în 2016, Biroul Român de Metrologie Legală (BRML) avea monopol asupra acestui tip de activitate, România fiind astfel în urmă comparativ cu alte state membre UE, unde piața este liberalizată de mai mulți ani.

Primul operator privat de profil din țară, societatea cu capital autohton BBSC Communication Systems, acționează în domeniul telecomunicatiilor și al transmisiilor de date încă din 1994.

„În acest moment, suntem singura companie românească licențiată de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) ca organism de evaluare a conformității, pentru certificarea de echipamente și verificări periodice. Au mai fost licențiate și câteva companii străine, dar acstea nu operează, deocamdată”, a spus, pentru Capital.ro, Radu Bolocan, director general BBSC.

 

El crede că și în acest business, liberalizarea va aduce avantaje pentru toți actorii implicați.

„Piața liberă naște concurență, iar concurența este benefică pentru client, generând o scădere a prețurilor și o creștere a calității serviciilor, respectiv un timp scurt de desfășurare a activităților. Noi încercăm să definitivăm procedurile în interiorul unei săptămâni sau chiar mai repede. Efectuăm audit și certificare pentru toate tipurile de aparate, inclusiv pentru cele cu risc limitat – care oferă premii sub 1.000 de lei”, explică Bolocan.

Până în prezent, după verificările făcute de companie, au fost respinse câteva slot-uri, din motive tehnice.

Timp de un an, tarifele au fost înghețate la nivelul celor practicate de BRML. „Estimăm că tarifele noastre nu le vor depăși pe cele ale Biroului. De altfel, acordăm discounturi, în funcție de numărul sloturilor și de gradul de împrăștiere pe teritoriul țării”, a mai spus Radu Bolocan.

BBSC Communication Systems prestează servicii în sectoare precum jocuri de noroc, etalonări, verificări metrologice, automatizări, comunicații.

ONJN a eliberat, conform site-ului propriu, 18 licențe clasa I și 295 licențe clasa II.

Clasa I prevede activități precum pariuri în cotă fixă, pariuri în contrapartidă pariuri mutuale, cazinou, bingo. Clasa II se referă la activităţi precum cele de producţie, distribuţie, oferirea de programe/dispozitive pentru desfăşurarea sau managementul activităţii de jocuri de noroc, furnizarea de servicii de reparaţii şi întreţinere pentru mijloacele de joc, import, export, achiziţie intracomunitară, livrare intracomunitară sau alte activităţi cu componente sau mijloace de joc.