Comisarul pentru politica regională, Corina Crețu, a semnat finanţarea „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în regiunea Turda – Câmpia-Turzii”, care va asigura tuturor locuitorilor din sudul judeţului Cluj acces la servicii de apă şi canalizare, prin extinderea şi modernizarea infrastructurii existente.

Acest proiect major face parte din Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) şi va beneficia de un sprijin financiar din partea UE de peste 110 milioane de euro, prin Fondul de coeziune.

Proiectul va fi implementat în 13 localităţi din judeţul Cluj, reunite în cadrul Asociaţiei de dezvoltare intercomunitară „Apa Văii Arieşului” (Aiton, Călăraşi, Câmpia Turzii, Ciurila, Luna, Mihai Viteazu, Petreştii de Jos, Ploscoş, Sănduleşti, Tureni, Turda, Tritenii de Jos, Viişoara) şi vine în continuarea investiţiilor făcute din bani europeni în perioada 2007 – 2013 în reţeaua de apă şi canalizare din această parte a judeţului.

„Mă bucur că lucrurile sunt duse mai departe şi că finanţarea europeană va contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de trai în regiunea Turda – Câmpia Turzii. Concret, cu aproape 155 milioane de euro – din care peste 110 milioane din fonduri europene, la care se adaugă co-finanţarea naţională de aproape 45 milioane de euro, peste 16.500 de locuitori vor avea apă potabilă de calitate în gospodarii, în timp ce 14.000 de locuinţe vor fi racordate la sistemul de canalizare. Aceasta înseamnă că, peste patru ani, aproape toată populaţia din această zonă va fi racordată la reţeaua de apă şi canalizare”, a declarat Corina Crețu.

Proiectul urmează să fie implementat până la finele anului 2023 şi va contribui la păstrarea unui mediu înconjurător mai curat, care asigură protecţia sănătăţii locuitorilor şi previne deversările de apă uzata din reţeaua de distribuţie şi stocare.