Legea pensiilor este finalizată. Mâine va fi prezentată oficial şi pusă în dezbatere publică. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, susţine că toate pensiile vor fi recalculate în următorii 4 ani, iar punctul de pensie va ajunge la aproape 1900 de lei. Adică 800 de lei peste nivelul de acum. Deşi, sistemul de pensii este deja pe deficit.

Dublarea pensiilor înseamnă un efort bugetar de peste o sută de miliarde de lei. Sunt bani pe care statul se angajează de acum să îi plătească abia în 2021. Nimeni nu garantează însă că prevederile vor rămâne aceleaşi. Ce rămâne însă promisiune sub Guvernul Dăncilă este că punctul de pensie va ajunge în 2019 la 1.265 lei.

Cristian Păun, analist economic: „Sistemul în principal e pe un deficit enorm undeva la 4 miliarde de euro pe an. Noi pe an avem o gaură la bugetul pensiilor pe care acum aceşti guvernanţi se gândesc să o dubleze. Efortul bugetar va fi enorm, iar acest sistem public de pensii produce şi un tip de deficit foarte periculos, deficit structural asupra căruia UE ne atrage mereu atenţia: fiţi atenţi că acest deficit în cazul recesiunii va pune rău de tot pe butuci, puteţi să păţiţi ca Grecia care nici ea n-a acordat atenţie acestui tip de deficit”.