Potrivit unui anunț făcut dumincă de Poliția Capitalei, echipele de control au dat 60 de amenzi, în valorea de 86.800 de lei, iar razia a vizat 146 de societăți comerciale din București.

29 dintre amenzi au fost date numai pentru nerespectarea măsurilor anti-COVID. Valorea acestora a fost de 56.400 de lei.

„Echipele de control au sancționat operatorii economici care nu au organizat activitatea în aer liber sau nu au asigurat la intrare triajul epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu cât şi pentru vizitatori”, au spus polițiștii.

Ce măsuri de protecție trebuie respectate

După ce starea de urgență a fost ridicată pe teritoriul României, starea de alertă i-a luat locul. Deși românii au avut voie să iasă din case aceștia au trebuit să respecte mai multe măsuri de protecție împotriva coronavirusului.

Românii trebuie să poarte mască obligatoriu în transportul în comun cât și în magazinele în care intră. Aceștia trebuie să păstreze și distanța obligatorie pentru a nu se infecta cu COVID-19. În metro s-au pus stickere care arată unde trebuie să stai pentru a respecta distanțarea socială.

La fiecare magazin trebuie să ne dezinfectăm mâinile cu ajutorul dezinfectantului pus gratuit la dispoziția clienților. În plus, pentru a putea intra în magazin trebuie să ni se ia temperatura.

S-au deschis sălile de sport și restaurantele

În sălile de sport trebuie să fie respectată distanța de 2 metri, distanță la care trebuie să fie amplasate și echipamentele sportive, personalul trebuie să fie asigurat cu echipament de protecție, numărul de persoane pentru o ședință de antrenament să fie limitat și sala să amplaseze soluții dezinfectante la intrare și să monitorizeze respectarea igienei mâinilor.

Administratorii restaurantelor și cafenelelor sunt obligați să dezinfecteze întregul utilaj/inventar de lucru, suprafeţelor din spaţiile de depozitare, producere, comercializare şi deservire, să monitorizeze starea de sănătate a angajaţilor, inclusiv termometria, la începutul zilei de muncă și cu asigurarea evidenţei. În caz de depistare a unor simptome ale infecţiei respiratorii acute, angajatul nu se admite la serviciu, se autoizolează şi informează medicul de familie.

Personalul trebuie să fie asigurat cu suficient echipament de protecţie personală (măşti, mănuşi, şorţuri şi viziere după caz), iar măştile de protecţie să fie sschimbate la fiecare două ore. În localuri, la intrare, trebuie să fie măsurată temperatura fiecărui vizitator, să fie asigurată respectarea distanţei fizice de 1,5-2 metri între persoane, iar la mese nu trebuie să se afle mai mult de patru persoane, cu excepţia grupurilor constituite din membrii unei familii de gradul unu şi doi pe linie dreaptă şi colaterală.