În perioada menţionată, direcţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor au efectuat 31.051 de controale în unităţile din industria agroalimentară şi au fost verificate 183 de mijloace de transport pentru produse alimentare de origine non-animală, conform unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Potrivit celor transmise de ANSVSA, controalele au vizat operatorii din industria alimentară care îşi desfăşoară activitatea în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice, precum şi unităţi de depozitare – alimentare, seminţe, legume fructe, potrivit agerpres.ro

Ce au urmărit verificările

Verificările au urmărit modul în care operatorii din industria alimentară respectă condiţiile de înregistrare, autorizare şi funcţionare a unităţilor, modul de întreţinere şi igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, condiţiile de prelucrare şi de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, cerinţele de trasabilitate şi a cele privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).

„Pentru deficienţele constatate au fost aplicate 410 amenzi, în valoare totală de 2.018.610 lei, 7 ordonanţe de suspendare a activităţii, 18 ordonanţe de interzicerea a activităţii şi o cantitate de 19.082.2 kg produse de origine non-animală a fost reţinută oficial în vederea neutralizării”, este scris în comunicat.

De asemenea, în urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformităţi privind respectarea bunelor practici de igienă şi fabricaţie, precum neîntreţinerea igienică a spaţiilor de depozitare și întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor tehnologice de producţie .

Trebuie menționat că autorităţile au găsit nereguli şi în ceea ce priveşte întreţinerea şi igiena echipamentului de protecţie sanitară a personalului muncitor şi/sau legate de atestarea stării de sănătate a acestuia.

În timpul controalelor efectuate în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator conform procedurilor şi instrucţiunilor din Programul de supraveghere şi control pentru anul 2020, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea calităţii produselor alimentare în limitele maxime admise privind prezenţa de reziduuri de pesticide, contaminanţi şi alte substanţele interzise în alimente.

De asemenea, s-au prelevat probe în vederea verificării respectării criteriilor microbiologice în alimente şi de pe suprafeţe/ustensile de lucru din unităţile de industrie alimentară.