Curtea de Conturi a constatat, în raportul referitor la Acordul petrolier încheiat cu firma Sterling, că au existat „abateri de la legalitate şi regularitate, precum şi fapte pentru care sunt indicii că au fost săvârşite cu încălcarea legii penale”.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a primit, miercuri, raportul Curţii de Conturi referitor la Acordul petrolier încheiat cu Sterling, care a fost întocmit la solicitarea Camerei.

„Raportul, distribuit deputaţilor spre informare”

Acest raport a fost iniţial clasificat de către Curtea de Conturi drept „secret de serviciu”, iar, în data de 1 aprilie 2010, la solicitarea preşedintelui camerei Deputaţilor Roberta Anastase, a fost desecretizat.

Astfel, raportul urmează să fie distribuit deputaţilor spre informare, a precizat secretarul Camerei Sever Voinescu, care a arătat că acest raport a fost cerut de la Curtea de Conturi ca urmare a verificărilor efectuate de comisia parlamentară de anchetă.

Curtea de Conturi a verificat, în perioada 07 septembrie 2009 – 05 februarie 2010, la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), modul de încheiere şi derulare a Contractului de explorare şi împărţire a producţiei (Contractul EPSA) şi transformarea acestuia în Acord petrolier, având ca obiect execuţia de operaţiuni petroliere în Perimetrele Midia şi Pelican, din platoul Continental al Mării Negre.

Pentru faptele pentru care există indicii că au fost săvârşite cu încălcarea legii penale, Curtea de Conturi a transmis documentele spre soluţionare Ministerului Public- Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Raportul va fi transmis Guvernului

Curtea de Conturi va transmite acest raport şi Guvernului pentru luarea măsurilor de completare a legii petrolului şi de mandatare/împuternicire a ANRM pentru reanalizarea Actului Adiţional nr.11/2008 la Contractul de explorare şi împărţire a producţiei (Contractului EPSA).

Curtea recomandă Guvernului completarea legii petrolului şi a normelor metodologice referitor la condiţionarea încheierii Acordurilor petroliere cu aspectele privind dreptul de folosinţă asupra terenurilor necesare efectuării operaţiunilor petroliere, în sensul acordării acestui drept prin Acordurile petroliere numai cu acceptul proprietarilor de drept şi în condiţiile legii.

O altă modificare a legii petrolului recomandată Guvernului se referă la activităţile aferente transferului de tehnologie şi perfecţionare profesională stabilite prin acordurile petroliere, în sensul virării sumelor aferente într-un cont distinct, deschis la Trezoreria statului şi utilizarea sumelor de către autoritatea competentă.

Se vor lua măsuri pentru ca acordul să fie legal

Curtea de Conturi recomandă Guvernului şi completarea legii petrolului în sensul limitării perioadei de explorare stabilită prin Acordurile petroliere, fără drept de prelungire şi includerea de sancţiuni pentru agenţii economici neatestaţi tehnic care întocmesc documentaţii şi execută lucrări de cercetare geologică, de exploatare a petrolului.

Curtea de Conturi a solicitat luarea măsurilor care se impun pentru intrarea în legalitate şi aplicarea de sancţiuni de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală pentru verificarea legalităţii acordării de facilităţi fiscale pentru titularii şi operatorii din Contractul EPSA, precum şi a îndeplinirii obligaţiilor de plată către bugetul de stat şi al asigurărilor sociale de stat, de către Garda de Mediu, Inspectoratul de stat în construcţii.

Abaterile de la legalitate şi regularitate constatate de Curtea de Conturi sunt nerespectarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 508 din 26 iulie 1991 de către SC Rompetrol SA, neevidenţierea şi neînregistrarea în patrimoniul public al statului de către ANRM a perimetrelor Midia şi Pelican, din platoul continental al Mării negre, contrar prevederilor legale în vigoare.

Alte abateri înregistrate de Curtea de Conturi sunt nerespectarea prevederilor legale în vigoare de către ANRM în derularea Contractului de explorare şi împărţire a producţiei (Contractul EPSA), neevaluarea preliminară de către ANRM a impactului proiectului Hotărârii Guvernului nr 1446 din 12 noiembrie 2008, contrar prevederilor legii, neconcordanţa datelor din Nota de fundamentare întocmită de ANRM la această hotărâre de Guvern, precum şi nesolicitarea avizului Consiliului concurenţei asupra acestui proiect de hotărâre a Guvernului.

SURSA: Mediafax