În noiembrie anul trecut, cei doi investitori, care au dezvoltat sub brandul Metropolitan Residence peste 1.000 de apartamente şi vile în zonele Mihai Bravu, Apărătorii Patriei, Aviaţiei şi lângă Policolor, au plătit 5,2 mil. euro pentru terenul de 3,2 hectare scos la vânzare de Turbomecanica.

„Vânzarea activului a avut ca scop finalizarea unei prime etape a restructurării financiare a societăţii prin valorificarea unei părţi din activele disponibilizate în urma procesului de reconfigurare a fluxurilor tehnologice şi reamplasare a acestora aprobate spre vânzare în AGEA din 14 mai 2012, active în garanţie la BRD-GSG şi Banca Transilvania”, se arată într-un raport publicat pe bursă de producătorul de componente pentru industria aeronautică Turbomecanica.

În septembrie anul trecut, Georgescu şi Drăgulin au iniţiat formalităţile de achiziţie a terenului de 13,9 ha aferent platformei Policolor de pe Blvd-ul Theodor Pallady. Tranzacţia a fost estimată de consultanţii imobiliari de la Colliers International la 18 mil. euro. Procesul de achiziţie se va realiza în etape şi se va întinde pe parcursul a trei ani, perioadă în care fabrica Policolor va continua să funcţioneze în acelaşi loc. Producătorul de lacuri şi vopsele a cumpărat în primăvara anului trecut o platformă industrială de 2,5 ha în zona de vest a Capitalei, unde va muta facilităţile de producţie şi activităţile administrative.

În momentul semnării acestui acord de cumpărare, cei doi parteneri au anunţat că vor să dezvolte pe acest teren cel mai mare proiect al lor, Metropolitan City, construit în patru etape şi întins pe 150.000 mp. Ei au mai menţionat că investiţia în acest proiect-gigant va depăşi 100 mil. euro şi se va concretiza în 6.000 de apartamente noi.

Efervescenţa terenurilor

Pentru prima dată din 2008, segmentul rezidenţial l-a depăşit pe cel de birouri în ceea ce priveşte volumul şi numărul de tranzacţii cu terenuri, se arată în cel mai recent raport de piaţă elaborat de Colliers International.

„2014 a fost primul an de după criză când au fost încheiate tranzacţii mari cu terenuri pentru dezvoltări rezidenţiale în Bucureşti. Acest segment de piaţă a fost dominat de jucători locali. Unul dintre aceştia este Metropolitan Residence care a cumpărat terenul Policolor şi cel al Turbomecanica“, se precizează în raportul citat.

Retailerii şi dezvoltatorii specializaţi pe retail au dominat piaţa tranzacţiilor cu terenuri atât în ceea ce priveşte mărimea loturilor cumpărate, cât şi volumul tranzacţiilor. Fondul sud-african New Europe Property Investments (NEPI) este în vârful listei cu terenuri cumpărate în valoare de circa 50 mil. euro, urmat de Dedeman, potrivit Colliers.

Compania de consultanţă se aşteaptă ca şi 2015 să fie un an prolific în achiziţia de terenuri, atât din partea dezvoltatorilor, cât şi a investitorilor oportunişti.  

Citiţi şi Cine controlează cele mai valoroase terenuri din Bucureşti