În mai multe locuri, baricade şi străzi pline cu pietre şi cauciucuri arse dau seamă de violenţele de peste noapte, în timp ce forţe de ordine înarmate sunt prezente în mai multe intersecţii şi pe mai multe poduri, potrivit relatării agenţiei citate.

Tensiunea era în continuare perceptibilă în apropierea Universităţii din Cairo, pe malul vestic al Nilului, unde Fraţii Musulmani au ridicat baricade şi au arborat portrete cu preşedintele demis în faţa forţelor de securitate.

Căile de acces spre Piaţa Tahrir erau controlate de protestatari anti-Morsi înarmaţi cu bastoane. Totuşi, calmul domnea la faţa locului, unde sute de persoane au petrecut noaptea într-o tabără de corturi.

În cursul nopţii, Fraţii Musulmani au făcut apel la noi manifestaţii, reactivând teama de noi răbufniri de violenţă, în ciuda insistenţei lor asupra caracterului ‘paşnic’ al mobilizării.

Vineri, confruntările dintre taberele pro şi anti-Morsi, dar şi dintre susţinătorii preşedintelui demis şi militari, s-au soldat cu circa 20 de morţi şi sute de răniţi, în special la Cairo şi Alexandria, cele mai mari oraşe ale ţării.

În plus, în instabila Peninsulă Sinai (nord-est), cinci poliţişti şi un militar şi-au pierdut viaţa în atacuri ale militanţilor islamişti, care nu au fost revendicate. În cursul nopţii, islamiştii au atacat guvernoratul din nordul Sinai şi şi-au ridicat propriul drapel.

De la 26 iunie, peste 80 de persoane şi-au pierdut viaţa în Egipt din cauza violenţelor.

Impulsionaţi de liderul lor suprem Mohamed Badie, apărut la o adunare deşi serviciile de securitate anunţaseră arestarea sa, susţinătorii fostului preşedinte şi-au înmulţit manifestaţiile vineri.

Fraţii Musulmani, al căror lider adjunct Khairat al-Shater a fost arestat în cursul nopţii, vor rămâne ‘pe străzi cu milioanele până când’ preşedintele demis îşi reia postul, a atenţionat Badie.

Mişcarea Tamarrod (de rebeliune), aflată la originea marilor manifestaţii de la 30 iunie împotriva lui Morsi încheiate cu demiterea sa, a făcut la rândul său apel la mobilizare pe străzi în întreaga ţară pentru duminică, pentru a-i contracara pe Fraţii Musulmani.

Preşedintele civil interimar, Adly Mansour, numit de armată, a dizolvat vineri camera superioară, dominată de islamişti, care asigura totalitatea puterii legislative, şi a numit un nou şef al serviciilor de informaţii.

O ‘foaie de parcurs’ anunţată de armată ar trebui să ducă la formarea unui nou guvern, precum şi la alegeri legislative şi prezidenţiale, însă nu a fost avansată încă nicio dată. Constituţia a fost între timp suspendată.

Mai multe organizaţii de apărare a drepturilor omului şi-au exprimat îngrijorarea faţă de represiunea asupra islamiştilor şi faţă de închiderea unor instituţii media apropiate acestora după înlăturarea lui Morsi.

Procurorul general a anunţat că nouă lideri ai mişcării islamiste – printre care şi Badie – vor fi urmăriţi penal în cadrul unei anchete pentru ‘incitare la crimă’ printre manifestanţi.

SURSA: Agerpres