Aerul condiționat a devenit indispensabil în aceste zile. Nu toți cei care îl folosesc sunt conștienți de pericolul la care se expun.

În primul rând, schimbările imprevizibile de temperatură afectează sistemul respirator, favorizând apariţia astmului, a afecţiunilor pulmonare sau a altor boli de natură respiratorie.

Aparatele de aer condiţionat ajung să devină medii propice de dezvoltare a bacteriilor periculoase pentru sănătate. Dacă nu este curățat regulat, aerul condiționat poate transmite anumite bacterii care ne pot îmbolnăvi și putem ajunge să fim afectați fie de o gripă obişnuită până la unele boli mult mai grave, cum sunt cazurile de febră foarte ridicată.

Aerul condiţionat mai poate accentua afecţiunile oculare, cum ar fi conjunctivita şi blefarita şi îţi poate cauza probleme dacă porţi lentile de contact. Pentru a te feri de acest lucru îţi poţi lua un umidificator de cameră. Dacă aerul conditionat este setat pe temperaturi joase şi care bate fix spre tine atunci poate provoca uscarea ochilor.

Specialiștii avertizează că aerul condiționat mai poate genera dureri de cap, dureri de spate, disconfort mai degraba psihic, cu stări de oboseală, lipsă de vitalitate, lipsă de apetit, ajungând chiar până la depresie.

Ce trebuie să faceți: 

O primă măsură ar fi să ventilaţi în mod regulat spaţiile cu aer condiţionat. Temperatura camerei ar trebui să fie între 21-25 C. Nu în ultimul rând, amplasaţi aerul condiţionat cât mai departe de locul unde obişnuiţi să staţi sau să dormiţi.

Este recomandat ca orice trecere de la rece la cald să se facă treptat iar în maşină, poţi creşte treptat temperatura, cu 15 minute înainte de a ajunge la destinaţie.

În mașină, ca metodă de prevenire a acestor probleme, specialiştii recomandă verificarea regulată a sistemului de aer condiţionat, asociată cu înlocuirea periodică a filtrelor de praf şi polen supraîncărcate cu impurităţi, dar şi intervenţia în service-urile specializate când se constată nereguli la nivelul componentelor climatizării.