În prezent, plata acestor contribuții îi revine angajatorului. Angajații trebuie să verifice dacă angajatorii respectă aceste obligații.

„Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează și plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin instrumente juridice cu caracter internaţional la care România este parte”, scrie în proiectul legii pensiilor

În prezent, legea spune că: „perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează și/sau plătesc”.

Concret, legea actuală ia în calcul și perioadele în care s-a datorat CAS, deși nu a fost plătită.

Din 2021, când noua Lege a Pensiilor va intra în vigoare, vor fi luate în calcul doar perioadele pentru care s-a achitat CAS.

„Am ajuns în situația în care anul trecut, înainte de transferul contribuțiilor, am avut 2 milioane de persoane care nu aveau plătite contribuțiile către bugetul de asigurări sociale. De fiecare dată exista deficit pe fondul de pensii și statul trebuia să completeze aceste sume (…) Fac o precizare, pentru ca oamenii să nu se sperie. Ce se întâmplă cu cei care au lucrat în firme de stat și private care nu au avut contribuțiile plătite de-a lungul anilor. Am spus că până în 2021, legea acţionează ca până acum, în sensul că chiar dacă nu s-au plătit aceste contribuții și doar s-au datorat, nu e afectat salariatul, i se va lua în calcul vechimea la pensie. După 2021, toată lumea va trebui să aibă contribuțiile datorate și plătite, ca să i se recunoască vechimea la pensie. Dacă nu, nu va mai beneficia la pensie de calculul anilor pentru care nu s-au plătit contribuțiile respective (:..) De acum încolo, ne vom asigura că angajatul poate intra pe site-ul Casei, să vadă numărul de puncte acumulate și dacă banii de contribuții sunt plătiți de angajator. Atunci pot interveni instituțiile statului, care vor penaliza angajatorul, inclusiv din punct de vedere penal”, spunea fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu.