Evenimente Abonamente Comunicate
CITEŞTE ŞI

Actualitate

Atac fără precedent la adresa lui Dragnea! Semnal de alarmă privind planurile șefului PSD: Folosește Parlamentul pentru exploatarea electorală a copiilor

Autor: | | -2 Comentarii | 3061 Vizualizari

Liviu Dragnea, liderul PSD, a primit miercuri seara o mustrare dură, dar pe merit, de la cunoscutul jurnalist Ion Cristoiu, care l-a acuzat pe acesta că "folosește Parlamentul pentru exploatarea electorală a copiilor mai ceva decît exploatarea sexuală a copiilor de către pedofili", într-un editorial în stilu-i caracteristic din Evenimentul Zilei.

Reproducem integral, mai jos, materialul semnat de Ion Cristoiu în paginile evz.ro:
 
"Reproşam conducerii SRI în numărul anterior că „SRI n-a schiţat nici măcar o virgulă în încercarea de a convinge opinia publică de la noi că a cerut o creştere din motive obiective”. Marţi dimineaţa, la prima oră, m-am trezit cu un e-mail de la Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvînt al SRI. Un text însoţit de un grafic intitulat Situaţie privind ponderea cheltuielilor de personal, a celor cu asistenţa socială şi a celorlalte naturi de cheltuieli în bugetul total al SRI în perioada 2015- 2019. Textul nu e unul oficial, redactat în limbajul de lemn tipic Serviciilor, ci unul gazetăresc, tocmai de aceea convingător.
 
Îl reproduc în întregime:
 
„Maestre, am citit editorialul dumneavoastră despre buget şi pentru că aţi scris acolo că nu am explicat creşterile de buget, o să încerc să vă explic aici. O să vă dau doar cîteva cifre: 84% din buget este destinat pensiilor şi salariilor.
 
Cu alte cuvinte, noi funcţionăm cu doar 16% din total buget. Restul sunt lefuri şi pensii. Avem mulţi angajaţi? Pentru că funcţionăm după o lege de pe vremea cînd telefonul mobil şi internetul nu existau... Avem mulţi angajaţi, pentru că SRI se ocupă, prin lege, de ceea ce nu ar trebui să se ocupe. Poşta secretă, care transportă peste 80% documente neclasificate, nu ar trebui să fie în subordinea SRI. Control bagaje la aeroport şi brigada antiteroristă sînt divizii pe care alte servicii nu le au în curte, sînt la guvernul lor. Sînt cîteva mii de angajaţi în plus, deci. SRI a fost organizat pe model sovietic, cu structuri în fiecare judeţ. Nu noi am cerut un astfel de SRI. Iar el poate deveni mai suplu şi mai eficient PRIN LEGE. Cine blochează pachetul de legi ale securităţii naţionale? Nu noi. Avem şi mult mai mulţi pensionari decît angajaţi. Noi plătim pensiile şi pentru SIE, din bugetul SRI. Și nu SRI a dat Legea 232/2016 în urma căreia au plecat în pensie de la SRI într-un singur an tot atîţia ofiţeri cît în zece. Nu SRI a cerut salarii şi pensii mai mari, nu-i aşa? Nu poţi să dai o lege prin care măreşti bugetul de pensii şi salarii, ca apoi să ne pui să tăiem bani de la funcţionarea Serviciului pentru a le putea acoperi. Din 2015 şi pînă în prezent, din cauza acestor legi, bugetul de funcţionare al SRI, de la plata facturilor de energie şi pînă la activitatea efectivă de informaţii, a scăzut ca pondere de la 32% din buget pînă la 16%. (Vedeţi ce e cu verde în grafic). O să ziceţi «sînteţi prea mulţi, daţi afară». Păi, cine pleacă intră în bugetul de pensii şi presiunea pe buget creşte. O să ziceţi «daţi afară tineri, nu ofiţeri cu drept de pensie ». Păi nu avem pîrghii legale să facem asta. Oricum, nu se angajează un om în SRI decît după ce pleacă doi. Numărul angajaţilor a scăzut. Oricum, suplinim cu resursă umană carenţele de tehnologie evidente. Nu te poţi lupta cu roboţii şi dronele, cu atacurile cibernetice si revoluţia tehnologică a puterilor ostile ţării, cu sapa în mînă, nu? Și atunci vă las pe dumneavoastră să trageţi singur concluziile. De ce ne este tăiat bugetul?”
 
Pe 3 februarie 2019, în cadrul conferinţei de presă în care a lansat propunerea de a se lua de la Bugetul SRI pentru a se da Vitaminei D, Liviu Dragnea a avertizat: Dacă Proiectul de Buget aprobat de Guvern nu va ţine cont de voinţa sa, el va depune în Parlament amendamente la Legea Bugetului. Din cîte se ştie Guvernul a păstrat repartizarea banilor pentru SRI din proiectul iniţial postat pe site-ul Ministerului finanţelor, în 31 ianuarie 2019. Luni, 11 februarie 2019 dimineaţa, site-urile şi televiziunile de ştiri au fost cutremurate de un Breaking news: Liviu Dragnea a depus în Parlament amendamentele cu pricina.
 
Amendamentele se refereau la Bugetul SRI. Acest Buget urma să fie discutat de singura instituţie din Parlament îndrituită s-o facă atît prin prerogative, cît şi prin instrumente:
 
Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI. Toată lumea s-a pus pe o aşteptare încordată.
 
Ce va face Comisia SRI? Îi va accepta amendamentele lui Liviu Dragnea sau i le va respinge.
 
Mai pe seară, vine lovitura de teatru:
 
Preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manta anunţă după încheierea şedinţei că Bugetul SRI a fost aprobat în varianta trimisă de Guvern. Amendamentul lui Liviu Dragnea?
 
„Comisia nu a fost sesizată cu un astfel de amendament. ”
 
Liviu Dragnea n-a depus amendamentul la Comisia SRI, ci la Comisia de Sănătate!​
 
Sub titlul S-a confirmat: Liviu Dragnea a jucat o comedie ieftină în cazul Bugetelor acordate Serviciilor! scriam în numărul anterior al cristoiublog.ro despre şuşa de demagogie electorală interpretată de Liviu Dragnea prin ceea ce s-ar putea numi Războiul Bugetul SRI contra Vitamina D. Folosirea discuţiilor la Proiectul de Buget pentru a mai face un pas în campania electorală pentru prezidenţiale declanşată pe şest după şedinţa Consiliului Naţional al PSD a mai fost denunţată de mine atît în comentarii scrise cît şi în intervenţii la tv. După manevrele de luni ale lui Liviu Dragnea, simt nevoia să aduc o corectură titlului de pe cristoiublog.ro. Nu, Liviu Dragnea nu a jucat o comedie ieftină. Liviu Dragnea joacă o comedie ieftină. Și din nenorocire, în deplină iresponsabilitate, el angajează Parlamentul României în această comedie pe post de recuzită.
 
SRI e o instituţie a României de azi. De buna sa funcţionare răspunde nu numai CSAT. Răspunde şi Guvernul. Răspunde şi Parlamentul. Aşa cum Parlamentul răspunde, prin Comisia SRI şi de supravegherea Serviciului astfel încît acesta să n-o ia razna peste hotarele constituţionale. Prin urmare dacă de Bugetul acordat SRI prin Proiectul de Buget a răspuns mai întîi Guvernul ai cărui reprezentanţi au participat la şedinţa CSAT din 19 decembrie 2018. La această şedinţă s-a discutat Bugetul SRI. Reprezentantul SRI a înfăţişat distinsei adunări argumentele în favoarea unei creşteri a bugetului pentru 2019. Deşi spuse pe un ton oficial, ele n-au diferit de cele prezentate în textul gazetăresc al lui Ovidiu Marincea. Reprezentanţii Guvernului, în frunte cu premierul, au fost convinşi de argumentele SRI. Prin urmare, Bugetul SRI a fost votat în unanimitate. Al doilea moment de răspuns la întrebarea dacă o creştere a Bugetului SRI se justifică l-a constituit dezbaterea din Comisia de control a SRI. La această dezbatere, SRI şi-a trimis un membru al conducerii care a adus argumente în favoarea creşterii Bugetului. Nu ştiu dacă argumentele SRI, înfăţişate şi în textul lui Ovidiu Marincea sînt sau nu îndreptăţite. Știu însă că ele ne semnalează un adevăr cu valoare de axiomă: Bugetul SRI pe 2019 reclamă o abordare responsabilă, matură, în care argumentelor SRI, serioase, să le fie contrapuse argumente la fel de serioase.
Dacă Liviu Dragnea urmărea şi altceva decît o josnică manevră electorală, depunea amendamentele la Comisia SRI. Aici, la Comisia SRI, singura îndreptăţită să aprecieze dacă amendamentele trebuie luate în seamă, evident, după ascultarea şi a reprezentanţilor Serviciilor, urma să se decidă dacă se păstrează sau nu bugetul aprobat de şedinţa CSAT şi ulterior de şedinţa de Guvern. Ce face însă Liviu Dragnea? Depune amendamentele la Comisia de Sănătate. E îndrituită Comisia de Sănătate din Parlament să aprecieze dacă Bugetul SRI din Proiectul aprobat de Guvern e sau nu corect? Fireşte că nu. Nu ştia Liviu Dragnea acest lucru? Fireşte că-l ştia. De ce n-a mers la Comisia SRI? Foarte simplu. Pentru că aici amendamentele sale vizînd reducerea Bugetelor Serviciilor s-ar fi confruntat cu argumentele SRI, cu votul din CSAT, cu decizia din şedinţa de Guvern din 8 februarie 2019. Mai mult ca sigur, Liviu Dragnea ar fi trebuit să atace argumentat cele două Servicii, să aducă argumente în favoarea tezei că banii sînt cheltuiţi pentru implicarea în politică. O asemenea situaţie nu convenea lui Liviu Dragnea: 1. Manevra sa cu bani daţi Sănătăţii de la SRI şi SIE e una pur electorală. Ea vizează obţinerea de capital politic prin autoprezentarea drept politician preocupat de Vitamina D la copii. La copii, pentru că politicieni precum Liviu Dragnea exploatează electoral copii mai ceva decît sexual pedofilii. Dacă depunea amendamentele la Comisia SRI accentul pica pe nemulţumirea faţă de Servicii şi nu pe grija neţărmurită faţă de copii. 2. Mai mult ca sigur, Comisia SRI ar fi respins amendamentele. Dacă nu lear fi respins Comisia SRI s-ar fi dovedit mopul cu care Liviu Dragnea îşi spală podelele sale electorale. În aceste condiţii Liviu Dragnea ar fi trecut înfrînt de o Comisie, alcătuită în majoritate din PSD-işti. Pentru un ins cu pretenţia de a fi Jupînul partidului de Guvernămînt ar fi fost o lovitură mai puternică decît acţiunea Puciştilor. A apelat atunci la votul Comisiei de Buget- Finanţe, cea care a trebuit să tranşeze chestiunea ivită din depunerea unui amendament despre Bugetul SRI la Comisia de Sănătate. Și Comisia a votat în favoarea sa. O Comisie fără nici o legătură cu activitatea SRI. Astfel, Liviu Dragnea a apelat la o şmecherie pentru a-şi vedea amendamentul trecut în Proiectul supus dezbaterii Plenului. 3. Liviu Dragnea pariază pe un vot al Plenului în favoarea sa. În aceste condiţii, Legea Bugetului ajunge la Klaus Iohannis. Preşedintele va fi obligat s-o retrimită la Parlament, deoarece ea nu respectă decizia CSAT luată cu votul în unanimitate al reprezentanţilor Guvernului. Pentru Liviu Dragnea, ar fi acesta un nou moment de campanie electorală. În timp ce Klaus Iohannis ar trece drept susţinător al banilor rupţi de la sănătatea copiilor, el Liviu Dragnea ar trece drept un luptător pentru Vitamina D. Liviu Dragnea şi-a dovedit încă o dată iresponsabilitatea funciară. El foloseşte Parlamentul pentru exploatarea electorală a copiilor mai ceva decît exploatarea sexuală a copiilor de către pedofili", a scris Ion Cristoiu în paginile EVZ.

Pagina 1 din 2
Capital - Comenteaza
Capital - Twitter
Printeaza

Alte articole

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

EVZ

Doctorul Zilei

Cancan

Animal Zoo

EVZ Monden

DCNews

Stirile Kanal D

AutoBild

Economica.net

Agrointeligenta

StiriDiaspora.ro

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.