„Nu cred că ajungem acolo unde nu se va putea plăti pensii și salarii. Nu există alternativă vialbila sănătoasă la un mixt echilibrat între politica monetară și politica fiscală. Încercăm să compensăm dar de la un punct încolo putem face mai mult rău decât bine. Avem o problemă în domeniul fiscal. Nu atât deficitul, cât calitatea bugetului.

Dacă vă uitați în buget veniturile fiscale au coborât sub 30%, undeva la 26%. Asta nu e țară europeană. În anul 2000 asistam la dezbaterile pe buget. Atunci veniturile erau 32% din PIB și solicitările erau de 45%. Marea filosofie bugetară era cum să satisfaci 42% cu 32%. Acum e și mai rău”, a subliniat Mugur Isărescu.

Conduita viitoare a politicii fiscale şi a celei de venituri reprezintă o sursă de incertitudini şi riscuri crescute la adresa perspectivei inflaţiei, inclusiv în contextul calendarului electoral 2019-2020, iar accentuarea deficitului de cont curent devine tot mai preocupantă, se arată în comunicatul Băncii naţionale a României remis după şedinţa de politică monetară de astăzi.