Cand trebuie sa alegem un electrocasnic de curatare, piata ne serveste pe tava extrem de multe variante, dar adesea exista doua categorii principale din care putem alege:

– aspiratoare cu sac

– aspiratoare fara sac

Nu putem spune ca aspiratoarele cu sac sunt mai bune decat cele fara sac si nici invers. Fiecare are plusuri si minusuri, iar cel mai important este sa intelegeti care sunt caracteristicile fiecaruia, pentru ca la final sa va raportati alegerea la situatia si nevoile dumneavoastra concrete.

Aspiratoarele fara sac au avantajul unei capacitati de absorbtie mai mare, iar cele fara sac sunt apreciate din punctul de vedere al usurintei de intretinere. Folositi saci de unica folosinta pentru a curata aspiratorul rapid si simplu, evitand praful. In afara de curatarea mai rara a spatiului specific depozitarii, modelele cu sac sunt mai ieftine. De acee, ele tind sa fie preferate mai ales pentru cumparatorii atenti la buget.

Totusi, acestea nu sunt singurele diferente dintre aspiratoarele cu si fara sac. In continuare vom expune pe larg avantajele si dezavantajele fiecarui tip.

Aspiratoare cu sac – puncte tari si puncte slabe

Aspiratorul cu sac este vazut ca si model clasic. Functioneaza avand la baza un mecanism de aspirare cu un sac de colectare a murdariei. Acest sac se poate refolosi sau se inlocuieste la fiecare noua utilizare (ambele modele sunt disponibile in magazine). Azi variantele noi de aspiratoare vin echipate cu filtre suplimentare care raspandesc in mediu un aer mai curat.

Avantaje

  • Spre deosebire de aspiratoarele fara sac, cele cu sac au in general o putere mai mare de curatare si aspirare a murdariei
  • Cele mai noi modele sunt inzestrate cu tehnologii avansate de retinere a prafului
  • Sunt usor de utilizat
  • Pretul consumabilelor este mai mic, chiar daca ne referim la sacii de hartie de unica folosinta sau de sacii de colectare refolosibili confectionati din material textil (acestia din urma rezista chiar si pana la 2 ani).
  • Mai nou exista saci care se pot sigila dupa ce au fost indepartati din aspirator. Aceasta caracteristica face posibila eliminarea oricarei expuneri post-aspirare la praf. Cu toate ca unii saci poti fi destul de scumpi, cei mai eficienti pot tine pana la 2 kg de impuritati si sunt confectionati din materiale capabile sa absoarba mirosurile. Cand trebuie sa scoateti sacul, acesta se sigileaza, se arunca si se inlocuieste cu altul nou, curat.
  • Aspiratoarele cu sac trebuie golite mai rar. Unii saci sunt foarte bine conceputi si pot tine cateva kg de impuritati pana la o noua eliminare. Vorbim despre o modalitate foarte eficienta de curatare a unui covor sau a unei suprafete dure, mai ales daca aveti o locuinta de dimensiuni mari sau medii. Aspiratoarele fara sac pot colecta in general pana la 1.5 litri si trebuie golite inainte de a ajunge la capacitatea maxima pentru a avea in continuare rezultate bune de aspirare. Prin urmare, puteti aspira mai repede atunci cand folositi un aspirator cu sac.
  • Numeroase aspiratoare cu sac includ filtru.
  • Utilizatorii sunt expusi la mai putine impuritati in timpul curatarii. Daca ati folosit vreodata un aspirator fara sac, atunci probabil vi s-a intamplat sa observati ca exista impuritati care se lipesc de filtru, recipient sau de mecanismele interne. Cum se elimina acest resturi blocate? Cei mai multi utilizatori aleg sa bage maine si sa le indeparteze, mai ales daca vorbim despre par de animale de companie. Automat mana este acoperita de un strat gros de praf. Dar avand un aspirator cu sac, scapati de aceasta corvoada aproape complet. Daca indepartati cu atentie sacul, conform specificatiilor producatorului, atunci expunerea la impuritati este redusa la minim.
 

Dezavantaje

  • Cand se schimba sau se golesc sacii, exista riscul sa va murdariti si sa inhalati particule de praf. Acest lucru este cu atat mai important in cazul persoanelor predispuse la alergii. Adevarat, mai nou puteti gasi pe piata si saci prevazuti cu sistem complex de filtrare, dar evident la preturi mai mari.

Aspiratoare cu sac – recomandari

1. Aspirator cu sac Philips FC8243/09 PowerGo, 750 W (Rosu) –  este echipat cu filtru antialergic pentru retinerea prafului si a alergenilor – peste 99,9% particule periculoase se opresc in filtru. Aspirator din gama modelelor performante superioare, Philips FC8243/09 PowerGo face parte din clasa energetica AAA si promite o curatare fara efort – raza de actiune de 9 metri, capacitatea sacului de 3 litri, accesorii utile si usor de montat, tub telescopic pentru maxim de flexibilitate.

 

2. Aspirator cu sac Daewoo RC-L180L, 800 W, 2.5 L (Albastru/Gri) se remarca printr-o putere mare de aspirare si o eficienta energetica etichetata AA. Peria din dotare poate fi folosita pentru suprafete mari si zone greu accesibile iar datorita dimensiunilor compacte, aspiratorul poate fi usor transportat, chiar si prin spatiile mai inguste. Furtunul rotativ la 360 de grade este extrem de util pentru o aspirare eficienta.

 

3. Aspirator cu sac Samsung VC07M25E0WR, 2.5 l, 750 W, Tub telescopic (Rosu) In ciuda pretului promotional foarte mic, acest model de aspirator fara sac este un model premium si o binecuvantare in orice locuinta. Designul sau compact se armonizeaza excelent cu puterea mare de aspirare. In mod vizibil covoarele si suprafetele dure vor ramane foarte curate, in urma aspirarii. Sub manerul aspiratorului se afla un accesoriu foarte interesant ce poate fi utilizat rapid atunci cand vrei sa faci curat pe mobila sau in zonele inguste. Advanced Allergen Filtration este proiectat sa minimizeze cantitatea de praf si alergeni, astfel ca locuinta dumneavoastra va ramane mai curata si mai sigura. Furtunul  se roteste in toate partile asigurand usurinta in utilizare. Datorita rotilor mari din cauciuc deplasarea devine dintr-o data mai sigura si protectiva pentru suprafetele tari.

 

4. Aspirator cu sac Zass ZVC 11, 1400W, 2.2l, 5 saci (Negru)

5. Aspirator cu sac Rowenta RO6477EA, 4.5 L, 750 W

 

 

Aspiratoare fara sac – puncte tari si puncte slabe

 

Aspiratorul fara sac reuseste sa imbine foarte bine flexibilitatea cu eficienta in utilizare. Specialistii va recomanda sa optati pentru acesta varianta mai ales daca sunteti o persoana „obsedata de curatenie si mentinerea acesteia”.

Avantaje

  • Recipientul pentru praf este transparent si va arata in orice moment nivelul de incarcare cu murdarie
  • Comoditate – nu sunteti nevoit sa schimbati sacii plini cu impuritati.
  • Ofera un nivel de igiena mai mare fata de aspiratoarele cu sac, pentru ca se elimina din start necesitatea de a goli periodic sacii plini cu praf
  • Filtrul ramane curat o perioada mai lunga de timp.
  • Puteti aspira mai mult timp, fara intrerupere.
  • Daca sunteti predispus la alergii, va puteti proteja mai bine impotriva particulelor de praf si a mirosurilor grele.
  • Curatarea recipientului este foarte usoara. Tot ce trebuie sa faceti este sa clatiti recipientul de praf sau sa folositi o carpa umeda pentru a sterge impuritatile. Cele mai multe piese dintr-un aspirator fara sac pot fi curatate prin simpla stergere.
  • Scapati rapid de impuritatile acumulate. Atat in cazul aspiratoarelor cu sac, cat si in cazul celor fara sac, este nevoie de timp pentru a arunca mizeria colectata. Daca aveti un aspirator fara sac, scoateti recipientul, goliti-l, spalati-l si continuati sa aspirati. Acest proces este mult mai simplu comparativ cu cel aplicabil in cazul aspiratoarelor cu sac, care necesita o buna fixaer. Daca se intampla sa nu desfaceti sacul in mod corespunzator, exista riscul ca o parte din continut sa se raspandeasca in aer.
  • Aspiratoarele fara sac va permit sa aruncati mizeria oricand doriti. Daca aveti un aspirator cu sac, atunci trebuie sa asteptati sa se umple sacul. Daca acesta este mic, atunci murdaria va ramane acolo, existand riscul ca aceasta sa emane mirosuri neplacute. In schimb, avand la dispozitie un aspirator fara sac, dupa ce ati facut curat, puteti elimina impuritatile si nu trebuie sa va faceti niciodata griji in legatura cu mirosul.
  • Aspiratoarele fara sac tind sa se colmateze mai putin decat cele cu sac. Un aspirator cu sac isi va pierde treptat din puterea de aspirare. Acest lucru este logic din punct de vedere stiintific: puterea de aspirare scade pe masura ce in sac este din ce in ce mai putin spatiu liber. Tehnologiile ciclonice care au fost introduse in aceasta categorie permit multor branduri sa produca aspiratoare care nu-si pierd niciodata din puterea de aspirare. Acest lucru inseamna automat mai putine blocaje in furt sau in recipientul de colectare si timp mai eficient pentru utilizatorul mediu.  

Dezavantaje

  • Unul din dezavantajele aspiratoarelor fara sac este ca filtrele lor sunt mai scumpe. Pe de alta parte ele nu se schimba des. Este suficient sa le inlocuiti dupa cateva luni de folosire.
  • Au o putere mai mica de aspirare comparativ cu aspiratoarele fara sac.
  • Daca se intampla ca recipientul de colectare sa se defecteze, veti fi nevoit sa-l schimbati complet, iar preturile pentru astfel de recipiente nu sunt mici.

Aspiratoarele fara sac sunt o tehnologie emergenta, chiar daca sunt prezente pe piata de mai bine de doua decenii.  In aceasta categorie de electrocasnice au loc cele mai multe inovatii in tehnologia de aspirare.

Exista o tendinta tot mai mare in ceea ce priveste aspiratoarele fara sac – de a crea o experienta de aspirare la fel de curata ca si in cazul aspiratoarelor cu sac. Unii producatori au introdus tehnologia de filtrare HEPA si conceptul de aspirare sigilata.

 

Aspiratoare fara sac – recomandari

1. Aspirator cu filtrare prin apa Zass – ZVC 05, 1800W, 5L – este un model  extrem de solid, cu putere de aspirare foarte mare. Se preteaza minunat pentru locuinte spatioase, case ori apartamente cu 3 – 4 camere. Este prevazut cu filtru HEPA si un rezervor voluminos de 5 litri – astfel nu trebuie sa va faceti griji cu privire la intreruperea procesului de aspirare. Furtunul de 1.8 metri si cablul de alimentare lung de 6 metri asigura o flexibilitate sporita chiar si atunci cand aspirati in sufragerie, pe scari sau intr-un spatiu extins. Filtrarea este complet bazata pe apa.

 

2. Aspirator fara sac ROWENTA Compact Power Cyclonic RO3753EA, 750W, 1.5l (Negru/Portocaliu)

Este un aspirator cu totul deosebit care pune mai multa performanta in mainile dumneavoastra. Fata de seriile mai vechi, acest model vine cu cateva inovatii: cap de aspirare mai eficient, performante de aspirare mai bune, eficienta energetica imbunatatita. Filtrarea se face pe doua nivele: prima data in fata motorului printr-un filtru cu spuma, iar a doua oara in fara orificiului de evacuare a aerului printr-un filtru special. Astfel 99.98% din praf este filtrat, rezultand un aer mai curat. Manerul ergonomic, rotile mari si peria incorporata sunt atribute specifice unui design modern si practic.

3. Aspirator fara sac Philips PowerPro FC9333/09, 650W, 1.5l, Clasa A (Negru-Mov)

 

In general  aspiratoarele trebuie sa fie mai voluminoase ca sa poata oferi rezultate excelente de aspirare. Dar Philips reuseste de aceasta data sa proiecteze un aspirator de dimensiuni reduse, fara a compromite capacitatea de aspirare. Eticheta energetica AAA, filtrul impotriva alergenilor, rezervorul de 1.5 litri, capul de aspirare TriActiv cu trei actiuni de curatare sunt doar cateva avantaje cu care se prezinta la raft acest model. Daca sunteti fan Philips, iata inca un motiv sa ramaneti in aceasta tabara si sa va bucurati de un produs performant, cu design contemporan.

4. Aspirator fara sac Samsung VC07M2110SB, 1.5 l, 700 W, Tub telescopic, Anti-tangle Cyclone (Albastru)

5. Aspirator fara sac Dirt Devil Rebel 25HE, 700W, 2.7l, Polar White

Aspirator cu sac sau aspirator fara sac? – suntem curiosi sa aflam alegere dumneavoastra. Va asteptam pe evoMAG.ro pentru a comanda cel mai bun aspirator potrivit nevoilor si preferintelor dumneavoastra.