Guvernul a realizat un memorandum care impune obligativitatea asigurarii locuintelor pe aceleasi principii ca la RCA. Problemele sunt total diferite, iar Executivul nu are habar nici cat ar putea fi limita despagubirilor, din lipsa unor statistici adecvate.

Asigurarea obligatorie in Romania exista la ora actuala pentru masini: cea de raspundere civila auto (RCA). In cazul politelor RCA, obligativitatea este una fireasca deoarece societatile asigura riscul asiguratului fata de pagubele produse unor terte persoane, adica asigurarea este impusa pentru protejarea celorlalti participanti la trafic. In cazul locuintelor insa, proprietarul isi asigura bunurile proprii, nu ale altor persoane. Dreptul la proprietate este clar legiferat prin Constitutie. In acest context, nu stim care va fi solutia legala la care va recurge Guvernul pentru a obliga proprietarii celor opt milioane de locuinte din Romania sa se asigure. In Turcia, de exemplu, unde a fost implementat acum trei ani un sistem asemanator de asigurare obligatorie, doar 17% din proprietarii de locuinte au asigurare. Chiar daca la noi se va ajunge la un grad ceva mai mare de cuprindere, poate chiar 50% din populatie isi va asigura casele, ne-am putea confrunta cu aceleasi intrebari pe care si le pun acum turcii. Cine se va ocupa de lichidarea daunelor? Societatea care se va infiinta (CRID), dupa cum scrie in memorandum? Cine va face constatarile de daune si va stabili valoarea acestora? Fiscul, despre care umbla vorba ca se va ocupa de colectarea primelor de asigurare? Sa speram ca legea si normele metodologice vor raspunde clar la aceste intrebari. Mentionam insa ca turcii nu au gasit inca raspunsurile.


Memorandumul Guvernului stabileste deja primele anuale si valoarea maxima a despagubirilor aferente acestor prime. Destul de straniu este, insa, faptul ca Executivul a spus deja ca vom plati 20 de euro pe an, fara sa stie care ar putea fi limita maxima a despagubirilor si cat ar putea costa reasigurarea. Harta zonelor inundabile, de exemplu, trebuia sa fie gata anul trecut. Acum se vehiculeaza anul 2008 ca termen final pentru acest proiect. In aceeasi situatie se afla si cladirile cu risc la cutremur. “La ora actuala, nu stim cat ne-ar costa numai bulevardul Magheru in cazul unui cutremur”, spune Cristian Constantinescu, director general Allianz tiriac. In acest context, apare firesc intrebarea: cum a stabilit Guvernul prima de asigurare cand nu stie cat are de fapt de platit? Nu este exclus ca, dupa ce va realiza care este expunerea si cat costa reasigurarea, nivelul primelor din memorandum sa fie modificate.


In lipsa unor statistici si cu riscul de a nu respecta prevederile Constitutiei, Executivul hotaraste totusi ca de “RCA”-ul caselor se va ocupa o societate de reasigurare CRID, infiintata pe baza contributiei societatilor de asigurari si a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), prin Fondul de Garantare a Daunelor. Ceea ce uita cu desavarsire Guvernul este ca fondul de care vorbeste are o destinatie speciala stabilita prin lege si nu poate fi utilizat de CSA, ci se afla la dispozitia asiguratorilor. In plus, CSA este supraveghetorul pietei asigurarilor. Cum poate el sa devina atunci jucator in aceasta piata si, eventual, actionar la o societate de asigurare? Pe de alta parte, care va fi solutia legala prin care Executivul va obliga asiguratorii sa participe la constituirea capitalului social al CRID, care ar trebui sa fie de minimum 20 de milioane de euro (suma minim necesara pentru o societate de reasigurare)? Cu atat mai mult cu cat jucatorii din piata nu intrevad pe durata a minimum zece ani trecerea pe profit a unei astfel de societati.


Cu toate acestea, casele de chirpici, blocurile cu bulina si, in general, locuintele pe care nici o societate de asigurari nu si-ar asuma riscul sa le asigure nu pot capata protectie decat prin aceasta obligativitate care induce de fapt ideea de protectie sociala. Numai ca, in cazul acestor proprietati, limita maxima de despagubire va fi cu mult mai mica decat ce s-a subliniat in memorandum. Sa speram ca Executivul va gasi solutii care sa rezolve toate aceste inadvertente in viitoarea lege.



Asigurarea obligatorie a locuintelor merge pe ideea de protectie sociala. Asa vor putea fi asigurate casele din chirpici, dar problemele pe care le implica legea sunt foarte multe.

Cristian Constantinescu,

director general Allianz Tiriac





Memorandumul asigurarilor obligatorii

• In baza “Proiectului de diminuare a riscurilor in cazul producerii calamitatilor naturale si pregatirea pentru situatii de urgenta” s-au facut primele demersuri pentru elaborarea si implementarea “Programului Roman de Asigurare la Catastrofe”. In baza acestuia a fost constituit Comitetul Director de Asigurare la Dezastre, care a facut un set de propuneri menite sa conduca la incheierea primelor polite de asigurare a locuintelor in primul trimestru din 2007.

• Potrivit acestuia, asigurarea va fi obligatorie, indiferent de riscurile la care este expusa locuinta. Valorile maxime garantate de asigurare sunt de 15.000 de euro, 20.000 de euro si 40.000 de euro, pentru care proprietarii vor trebui sa plateasca o polita anuala de asigurare de 15 euro, 20 de euro si, respectiv, 45 de euro. Comitetul Director recomanda ca valoare maxima de asigurare 20.000 de euro.



• Pentru reasigurarea riscurilor va fi infiintata o societate pe actiuni, Compania de Reasigurare
Impotriva Dezastrelor (CRID). Contributia la constituirea capitalului CRID va fi facuta de societatile
de asigurare si de CSA, prin Fondul de Garantare.

• Pentru plata primei de reasigurare in strainatate, Guvernul va contracta un imprumut de 200-300 de milioane de euro.