În timp ce uraniul sărăcit (DU) este extrem de dens și poate străpunge blindajul gros al tancurilor, mulți cred că această muniție eliberează doze mici de radiații, precum bombele de neutroni în miniatură. SUA au folosit obuze cu uraniu sărăcit în Irak, Afganistan și Siria.

Ministerul rus al Apărării a precizat că tancurile rusești T-80BV vor fi înarmate cu aceste muniții puternice, potrivit agenției de știri TASS. „T-80BVM (litera M înseamnă„ modernizat ”) prezintă stabilizatorul de arme îmbunătățit și mecanismul de încărcare pentru munițiile 3BM59 Svinets-1 și 3BM60 Svinets-2”, se spune în comunicatul Armatei. Svinets-1 are un miez din carbură de wolfram, în timp ce Svinets-2 folosește uraniu sărăcit.

Deși informația este publicată abia acum, mai multe publicații speculau încă din 2016 că Rusia ar produce aceste miniții speciale de câțiva ani, substituind muniția existentă pentru tancuri. Svinets-2 nu este primul proiectil rus care folosește uraniu sărăcit. 3BM-32 Vant, proiectat pentru tunul sovietic de 125 milimetri, conținea și el muniție DU. Dar noile muniții sunt mai lungi.

Comparativ cu 3BM-32 Vant APFSDS cu un penetrator DU de 380 mm lungime, cele două tipuri de muniții noi au un proiectil mai lung cu aproximativ 79 până la 84%. Asta ar duce la o creștere semnificativă a puterii de penetrare.
Problema este că munițiile mai vechi ale tancurilor rusești au o apărătoare dificilă.

Armata SUA susține că muniția cu uraniu sărăcit este în mare parte sigură. „Când este trasă, tija de uraniu sărăcit expusă prezintă o amenințare radiologică extrem de redusă atâta timp cât rămâne în afara corpului”, spune o fișă informativă a Forțelor Aeriene din SUA.

Dar, ajuns în corp prin fragmente de metal sau particule asemănătoare prafului, uraniul sărăcit poate fi un pericol pentru sănătate pe termen lung pentru personal dacă este în cantitate mare.

Administrația Veteranilor din SUA recunoaște că uraniul sărăcit prezintă riscuri pentru sănătatea oamenilor. Mai ales pentru soldați, cum ar fi cei care au luptat în operațiunea „Furtună în Deșert” unde muniția DU a fost folosită pentru a distruge tancurile irakiene.

Există plângeri că uraniul sărăcit contaminează mediul, și este vorba tot de Irak. Pentagonul a promis că nu va folosi muniția DU în Siria, dar a recunoscut ulterior că a tras mii de proiectile în 2015.