Procesul de digitalizare a primului document din Arhiva de Aur a Radiodifuziuni române a fost lansat cu ocazia împlinirii a 81 de ani ai Radio România, duminică, 1 noiembrie.

“Radio Romania a reuşit ceva unic în peisajul românesc: coagularea tuturor energiilor pentru realizarea unui proiect de asemenea anvergură. Au fost alături de noi peste 1500 de oameni, din diverse domenii ale vieţii culturale, sociale şi politice, reprezentanţi ai instituţiilor statului, membri marcanţi ai societăţii civile, academicieni, dascăli, scriitori, jurnalişti şi nenumăraţi artişti. Cu totii au sustinut salvarea patrimoniului nostru naţional”, a spus Maria Toghina, preşedinte director general al Radio Romania.
 
În cadrul conferinţei a fost digitalizat primul document al Arhivei de Aur: “Unităţi organice în viaţa statelor şi naţiunilor“, discurs susţinut de Nicolae Iorga în data de 24 martie 1939, fragment al conferinţelor radiofonice “Sfaturi pe întunerec“.

“După digitalizare, Arhiva de Aur va fi cea mai versatilă bibliotecă virtuală pe care şi-ar putea-o dori un radio, pentru că vor putea fi accesate nu doar documentele audio, ci şi fotografii sau documente video“, a mai declarat Maria Toghina.

Se fac pregătiri din 2007

«Apelul pentru salvarea memoriei Radioului » a fost lansat cu doi ani în urmă, când radiodifuziunea a rugat publicul să i se alăture în lupta pentru salvarea celor mai vechi arhive media din România, ameninţată de degradare. În urma apelului, comisiile reunite de buget-finanţare ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au aprobat alocarea unor fonduri Societăţii Române de Radiodifuziune pentru achiziţionarea de aparatură necsară transpunerii în fomat digital a Fonotecii de Aut.
 
Înregistrările audio, documentele şi manuscrisele semnate de nume importante ale culturii româneşti vor putea fi accesate de marele public. Mircea Eliade, Tudor Arghezi, Nichta Stănescu, Eugen Lovinescu sau Constantin Noica sunt doar câteva dintre personalităţile ale căror voci au fost imprimate de-a lungul anilor.

Arhivele vor fi urcate pe un portal online

”Digitalizarea arhivei este un moment foarte important, pentru ca trebuie sa ne păstrăm memoria. Am risipit atât de mult încât ceea ce avem trebuie ocrotit ca pe un fond de aur, astfel încât toate aceste înregistrări să poata fi ascultate aşa cum au fost. Ele sunt necesare pentru a avea un sentiment de continuitate şi pentru a înţelege că istoria este un proces uriaş, în mers“, a precizat domnul Dan Berindei, prezent si el la eveniment.

Maria tighină a promis de asemenea lansarea unui portal online prin intermediul căruia publicul va putea accesa documentele arhivei. La eveniment au participat Maria Toghina, preşedintele director general Radio România, Răzvan Theodorescu, preşedintele Comisiei pentru alegerea şi digitalizarea primului document al Arhivei, istoricul şi criticul literar Valeriu Râpeanu şi Bogdan Ghiu, alături de alţi membri ai lumii civile şi academice din Bucureşti.