Cererea de actuari de pe piata romaneasca a depasit cu mult oferta de experti in domeniu

Maturizarea sectorului financiar din Romania atinge un nivel de la care nu se mai poate continua fara experti iar riscul nu mai poate fi calculat dupa ureche. Expertii nu se nasc insa peste noapte, mai ales in asigurari.




Nu, actuarii nu sunt actori. si nici invers. In esenta, un actuar calculeaza costul la care poate fi asumat un risc, fiind creierul din spatele tuturor proceselor folosite in stabilirea primelor de asigurare, a despagubirilor, a investitiilor sau a rezervelor financiare. Circa 60% din actuari activeaza in asigurari, avand una dintre cele mai bine platite meserii din lume.
Actuariatul poate fi o cariera excelenta, foarte bine remunerata. Dar este si una dintre cele mai dificile ocupatii. Cele mai importante scoli de actuariat din Europa sunt Institute of Actuaries si Faculty of Actuaries din Marea Britanie, Group Consultatif fiind cea mai importanta asociatie a actuarilor europeni. Statisticile arata ca un student devine Fellow (ultimul nivel) dupa aproximativ 10 ani.


Actuariatul, putin popularizat pana acum, a intrat rapid in atentia asiguratorilor si a institutiilor statului, odata cu intensificarea concurentei intre companii, in conditiile armonizarii legislatiei romanesti cu cea europeana. Orice asigurator, reasigurator sau administrator de pensii, de exemplu, trebuie sa aiba cel putin un actuar autorizat, conform legii. Desi pana acum aproape nimeni nu auzise de actuari, in prezent, cererea depaseste cu mult oferta, iar situatia din Romania nu e prea grozava la acest capitol. “Cred ca asiguratori, vor acoperi cerintele legii cu privire la actuari, dar, odata cu aceasta graba, vin si aspectele negative. Calificarile unora nu vor fi foarte bune”, spune Adrian Allott, presedintele Asociatiei Romane de Actuariat (ARA).


Aparitia structurilor profesionale pentru experti au schimbat si schimba modul de a face afaceri. Dupa necesitatea pregatirii la nivel inalt a expertilor contabili si mai apoi a analistilor financiari, apare acum nevoia pregatirii actuarilor. “Multi tineri care ajung actuari sunt promovati prea devreme. Sunt supusi la o mare presiune din partea jobului. Ar fi fost mult mai bine daca s-ar fi inceput pregatirea de actuari cu cativa ani in urma. Atunci, insa, cei mai multi nici nu intelegeau ceea ce ar trebui sa faca un actuar”, crede Allott. Originar din Noua Zeelanda, Allot este de patru ani in Romania. Ocupa functia de director financiar al Aviva, societate al carei departament de actuariat cuprinde sase persoane, cei mai multi tineri absolventi ai Facultatii de Cibernetica. Allot a obtinut un certificat international de actuar dupa 10 ani de pregatire si 11 examene.

Studiul in tara
vs studiul in afara

Pregatirea oferita de scolile din Romania nu este recunoscuta in UE. Pentru a fi inscris in Registrul Actuarilor si certificat astfel pe teritoriul Romaniei, unei persoane ii este insa suficienta finalizarea studiilor in tara.
ARA faciliteaza studii actuariale in Marea Britanie din 2000. Examenele se tin in Romania. Cu toate acestea, cei mai multi actuari romani urmeaza cursuri in Romania, dar in acelasi timp sustin examene la institutii cu traditie din afara. Romanii vor beneficia astfel de recunoastere profesionala pe plan intern, intr-un timp foarte scurt, fara a renunta insa la aspiratia de recunoastere internationala, cu atat mai mult cu cat costurile pregatirii sunt suportate, de regula, integral de catre angajatori.


“Cred ca sunt foarte multi romani capabili sa faca fata meseriei de actuar. Daca ar fi sa aleg intre un britanic si un roman cu cate doua examene luate fiecare, as alege romanul, fiindca acesta a trebuit sa treaca prin mult mai multe incercari pentru a ajunge la acest nivel”, crede Allott.
In cazul cursurilor prin corespondenta, intervin problemele specifice acestui tip de pregatire, cat si probleme de limba. In prezent, cinci romani, din circa 50 inscrisi in Anglia, au trecut de cinci examene. In cazul in care ar mai trece de doua, trei pana la sfarsitul anului, ar ajunge la jumatatea procesului de pregatire, fapt ce le-ar conferi o diploma in tehnici actuariale. In jur de 16 romani mai studiaza actuariatul in Budapesta, in timp ce in Bucuresti mai sunt inscrise circa 35 de persoane (multe dintre ele inscrise si la studii in afara). In general, e recomandata o perioada de 400 de ore de pregatire pentru fiecare test, cate doua teste pe an.


In Romania, mai putin de zece persoane indeplinesc conditiile pentru inscrierea in Registrul Actuarilor din tara. “Problema esentiala in domeniul actuariatului este mai degraba inexistenta unui numar suficient de oameni care sa lucreze in acest domeniu, chiar si la un nivel de baza, decat incapacitatea actuarilor existenti de a face fata standardelor cerute pe piata”, crede Adrian Lupescu, manager actuary la ING Asigurari de Viata. Society of Actuaries, organismul tutelar al profesiei la nivel mondial, avea in noiembrie anul trecut 18.180 de membri.

Unde se poate studia si care sunt beneficiile

Avantajele scolilor din Vest: recunostere internationala, materie bine stucturata, accent pus pe practica. Romanii beneficiaza in unele cazuri de taxe reduse, costurile fiind chiar mai mici decat in Romania. In cazul Society of Actuaries din SUA, reducerea inceteaza in momentul in care compania la care esti angajat finanteaza examenele. Dezavantaje: durata lunga pentru obtinerea cetificarii.



Programele locale de studii prezinta avantajul duratei: 2,5, respectiv, 2 ani pana la certificare. Dezavantaj: diploma e recunoscuta doar local, accentul teoretic al cursurilor. Masterul In Tehnici Actuariale din Bucuresti costa peste 4.000 de euro. Meseria de actuar e cotata pe locul doi in SUA, dupa avantajele oferite, de catre Jobs Rated Almanac.



Salariul mediu se ridica, In SUA, la 122.000 de dolari, dar poate depasi 200.000 de dolari pe an, iar In Europa se situeaza intre 40.000 si 100.000 de euro. In Romania, salariul unui proaspat absolvent incepe de la 1.000 de RON pe luna. Un actuar cu experienta si studii avansate poate castiga la fel de bine ca in afara.

Presiune mare pentru pregatirea actuarilor romani


“Multi tineri care ajung actuari sunt promovati prea devreme. Ar fi fost mult mai bine daca s-ar fi inceput pregatirea de actuari cu cativa ani in urma. Atunci, insa, cei mai multi nici nu intelegeau ceea ce ar trebui sa faca un actuar.”


Adrian Allott, presedintele ARA