Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat a vorbit despre alerta de radiații din zona Rafinăriei Astra, de lângă Ploiești.

Potrivit ultimelor informații, după o serie de verificări, echipa de specialişti chemată de la Ciolpani a confirmat că a fost vorba despre radiaţii cu Cobalt semnificative în jurul paratrăsnetului. În jurul acestuia , pe o rază de câţivazeci de metri au fost măsurate valori mari decât cele normale.

Totodată, experţii au delimitat zona imediat şi au început să caute cutia radioactivă din vârful parastrăsnetului, căzută prin vegetaţia din jur. În final, aceștia au găsit obiectul radioactiv şi conform autorizatiei dată de CNCAN au anunţat că este vorba într-adevăr de o cutie care continea cobalt 60 , o instalatie cu izotopi radioactivi fabricată în 1973.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova a informat că obiectul radioactiv a fost preluat și depozitat în condiții sigure, iar potrivit sursei citate, oamenii nu au fost în pericol în contextul în care nu există în apropierea locului contaminat. Cu toate acestea, a fost deschis dosar penal conform art. 345 din Codul Penal, privind regimul materialelor radioactive.

Anunț de ultimă oră de la Raed Arafat

Șeful DSU, Raed Arafat venit și el cu o serie de declarații în acest context. Mai exact, acesta a explicat ce este izotopul cobalt și din ce este alcătuit, dar și modul în care s-a produs acest eveniment.

Arafat susține că oamenii au fost în afara oricărui pericol, iar situația a fost încheiată cu bine.

„Izotopul cobalt care face parte din sistemul de paratrăsnet, era în componenţa sistemului respectiv. Când a căzut în vegetaţie, care este o vegetaţie foarte abundentă, întra-devăr, nu a mai fost observat de cei care au observat şi au alertat dispariţia paratrăsnetului. Au fost deplasate echipe şi de la Poliţie şi de la IGSU, de la unitatea specială de intervenţie. Din discuţiile pe care le-au avut cu colegii care au fost acolo, măsurătorile erau mari, până la câţiva metri până în jurul cutiei unde a fost ea găsită.

Nu a fost nimeni pus în pericol. Bineînţeles, a fost recuperat materialul şi transportat de o firmă autorizată. Bineînţeles, a fost acolo şi CNCAN-ul şi Institutul de Fizică, cei care au atribuţii în acest domeniu. Deci, din fericire, totul s-a terminat cu bine, în sensul în care nu a fost nimeni pus în pericol, iar radiaţiile erau limitate la câţiva metri în zona respectivă şi erau departe de orice locuinţă”, a spus Raed Arafat, la Antena 3.

Totodată, șeful DSU a mai adăugat că sunt persoane care recuperează anumite materiale și le vând pe piață fără a știi însă ce sunt și funcționează. El a mai menționat că astfel de situații s-au mai repetat, iar unele din ele pot pune în pericol viața românir.

Arafat a subliniat faptul că sursa materialelor este și ea importantă. Dacă nu se știe de unde provine materialul, există riscul ca acesta să fie contaminat.

„Important este că cei care merg uneori şi încearcă să recupereze materiale din zonele dezafectate şi să le vândă în piaţă, uneori chiar nu ştiu ce vând, au mai fost astfel de situaţii, pot să pună viaţa altora în pericol, vânzând materiale care sunt radioactive, sau materiale care sunt conaminate cu alte substanţe, nu neapărat radioactive.

Trebuie foarte mare atenţie la sursa materialelor care se vând în piaţă şi dacă e o sursă necunoscută, dacă nu se ştie de unde este materialul, atunci trebuie mare atenţie în acest sens, pentru că poate să fie un material contaminat”, a mai spus șeful DSU.

Locul cu cele mai periculoase materiale radioactive

Raed Arafat a vorbit și despre locul în care se află cele mai periculoase materiale radioactive. Potrivit șefului DSU, materialele oficiale sunt în atenția autorităților, ele fiind urmărite și verificate.

El a mai adăugat că acest tip de materiale trebuie ținute sub observație, în condițiile în care există un risc să fie eliminate sau transferate.

„Din ce ştiu, materialele care sunt oficiale, care au fost înregistrate, sunt în atenţia autorităţilor competente în acest sens. Adică, ele sunt urmărite, se ştie unde sunt, sunt verificate, cum a fost situaţia şi aici. Se ştia, se verifica zona asta periodic şi ăsta era şi motivul pentru care a fost alerta şi imediat s-a intervenit. Aşa că, da, e corect.

Orice material trebuie să fie ţinut sub observaţie şi să se ştie întodeauna unde există şi care este amplasamentul în care se află, care sunt riscurile şi dacă trebuie scos, eliminat, trasnferat undeva, acest lucru să se facă. Şi asta, bineînţeles, este în atenţia autorităţilor competente în acest domeniu”, a mai spus Arafat.