Primele doze de vaccin împotriva COVID-19 au ajuns deja în România în ziua de Crăciun, iar transportul a fost întâmpinat de către Raed Arafat şi Valeriu Gheorghiţă, medicul militar care este şeful campaniei de vaccinare din ţara noastră.

Într-o declaraţie de presă, cei doi au dat asigurări că nimeni nu pune în pericol sănătatea oamenilor prin aceste seruri, vaccinul având toate aprobările necesare de la experţi. În plus, este acelaşi vaccin pe care şi celelalte ţări europene îl vor administra cetăţenilor lor.

“Orice întrebare este binevenită la orice moment pentru a spulbera nesiguranța oricui”

România va primi circa 140.000 – 150.000 de doze de vaccin săptămânal, iar următoarea tranşă ar trebui să intre în ţară pe 28 decembrie, a precizat Arafat.

Acest vaccin “îl găsim in toate țările europene care îl au și îl aplică populațiilor lor. Toţi aplică acest vaccin. Nimeni nu dorește să riște viața populaţiei sale. Au fost analize ale experților care au stabilit că se poate proceda mai departe.

Chiar dacă a fost dezvoltat într-o perioadă relativ scurtă, acest vaccin este unul sigur. Orice întrebare este binevenită la orice moment pentru a spulbera nesiguranța oricui”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiţă.

Românii o vor cunoaşte pe prima persoană ce se va vaccina în ţara noastră

Raed Arafat a completat şi el că românii vor cunoaşte cine este prima persoană vaccinată în România şi când se va întâmpla acest lucru. Şeful DSU a recunoscut totuşi că reticenţa anumitor oameni faţă de vaccinul împotriva COVID-19 este firească.

“Prima persoana va fi din rândul personalului medical. O s-o aflați și o veți cunoaște când va fi vaccinată. Este firească şi, dacă vreţi, legitimă ezitarea, reticenţa, a unora dintre cetățeni, mai ales legată de faptul că se va intensifica campania de vaccinare. Toate comunicările trebuie să plece de la această nevoie concretă în sfera tututor categoriilor sociale”, a spus Raed Arafat.

“Trebuie oferite informații științifice, dublate de probe, dovezi care să asigure o informare completă. Ştim de platforma națională de informare, există pagina oficială de Facebook, de YouTube, un canal. Au fost oferite pliante și s-au expus in locuri frecventate mesaje. Ajungem cu mesajul nostru la fiecare cetățean”, a explicat şi Valeriu Gheorghiţă.

Care este, în prezent, rata de intenţie privind vaccinarea?

În prezent, rata de intenţie de vaccinare nu este foarte mare în România, însă asta nu înseamnă un refuz, a explicat Raed Arafat: “Mulţi oameni au nevoie la acest moment de mai multe informații”.

“Rata de intenție de vaccinare nu reflectă refuzul. Mulţi oameni au nevoie la acest moment de mai multe informații, iar după ce vor afla detalii ar putea accepta şi cei care acum refuză. Rata este la 30-40% în rândul populaţiei generale”, a declarat Raed Arafat.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea