Comisia americană de Comerţ Internaţional (ITC – International Trade Commission) din Washington are programat să anunţe azi dacă aparatele iPhone şi alte dispozitive Apple încalcă patentele Motorola Mobility şi dacă vor fi oprite importurile din Asia în SUA.
Ca parte a verificării, ITC cântăreşte posibilitatea de a limita utilizarea acestor interdicţii ale importurilor în litigiile cu privire la brevete care se referă la standarde ale întregii industrii. Unii membri ai Congresului, ai Comisiei Federale de Comerţ şi companii printre care şi Intel au cerut o astfel de măsură.
“Nu cred, în actualul climat legal şi politic, că există vreo posibilitate ca iPhone să fie exclus de la importuri”, a spus un avocat din Washington specializat în procese din industria IT.
Motorola Mobility spune că produsele Apple încalcă patru patente, două fiind legate de standardele industriei pentru tehnologiile 3G wireless şi Wi-Fi, şi că Apple a refuzat ofertele de licenţă pentru patentele standard-esenţial. Alte două brevete nu sunt standard-esenţiale şi nici nu sunt printre cele 7 patente care sunt subiectul unei noi plângeri depuse de Motorola Mobility pe 17 august.
Apple neagă încalcarea patentelor şi pretinde că sunt invalide. Chiar dacă comisia găseşte o violare a patentelor, Apple spune că aparatele sale nu vor fi oprite la graniţele SUA.