Virusologul italian Fabrizio Pregliasco, cercetător la Universitatea din Milano și director de sănătate al Institutului Irccs Galeazzi din Milano, afirmă că al doilea val al coronavirusului ”este mai ușor de gestionat acum, deoarece nu mai există psihoza” de la primul val.

”Există alte boli care sunt trecute cu vederea și care necesită asistență”, subliniază reputatul cercetător.

”Nu există niciun motiv de îngrijorare excesivă”

El îi atacă pe catastrofiștii pandemiei, cei care anunță cu disperare sosirea iminentă a unui al doilea val global devastator.

Dar, deși o creștere a cazurilor pentru toamna viitoare nu poate fi exclusă, nu există niciun motiv de îngrijorare excesivă. Pe scurt, apocalipsa încă mai poate aștepta.

”Sunt optimist, dar prudent. – spune Pregliasco într-un interviu pentru Corriere della Sera – Să ne pregătim pentru un al doilea val și, în cele din urmă, să ne gândim la restricțiile vizate.

Dar dacă reușim să interceptăm cazurile și, mai presus de toate, dacă va exista un răspuns bun de la asistență medicală locală (inclusiv medicii generaliști) pentru controlul situației, putem fi siguri. Trebuie să evităm psihozele față de această patologie”.

”Riscul psihozei colective”

Deci, sfatul este: țineți-vă nervii. Printre cele mai insidioase implicații pe care le ascunde virusul este cu siguranță riscul psihozei colective. Dar, cu un pic de bun simț și câteva reguli, coexistența cu Covid-19 poate fi gestionată în pace.

Se aplică întotdeauna regulile clasice de prevenire (măști, distanțare și dezinfectare). – explică el – Și, în plus, este necesar să se promoveze vaccinarea anti-gripală și, de asemenea, cea împotriva pneumococului, responsabil de pneumonie.

Vaccinările de orice fel ”antrenează” sistemul imunitar pentru a se apăra împotriva infecțiilor, susține cercetătorul italian, potrivit presei italiene, preluată de gandul.ro.

”Virusul nu s-a schimbat”

În general, și cu o interpretare corectă a datelor, se pare că astăzi boala este mai puțin gravă și mai ușor de gestionat:

”Cele 1.600 de infecții de ieri sunt diferite de cele de acum câteva luni. Astăzi suntem capabili să interceptăm persoanele infectate și asimptomatice pe care nu le-am văzut înainte și, atunci când este necesar, să le tratăm devreme (cazul lui Silvio Berlusconi este emblematic: interceptat imediat, când avea o încărcătură virală foarte mare, a fost tratat cu succes cu antivirale)”.

Dar virusul nu s-a schimbat, afirmă Fabrizio Pregliasco.