APIA informează că a primit până acum, de la fermieri, aproape 400.000 de cereri de plată, fiind vizate suprafeţe de teren care se ridică la 2,23 milioane de hectare.

Campania de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2021 se încheie pe 17 mai

Mai exact, potrivit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, fermierii au depus peste 395.000 de cereri de plată în cadrul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2021.

Campania va fi activă până luna viitoare, pe data de 17 mai, informează APIA.

Potrivit instituţiei, completarea Cererilor unice de plată se realizează pe site-ul APIA www.apia.org.ro, accesând link-ul aplicaţiei IPA-Online http://lpis.apia.org.ro.

Documentele ataşate la dosarul cererii se transmit prin mijloace electronice

Documentele care se ataşează la dosarul Cererii unice de plată sau la modificările aduse acesteia (copie CI/BI/paşaport/certificatul de înregistrare la ONRC/certificatul de înregistrare fiscală, dovadă cont bancar activ) se transmit prin mijloace electronice, către Centrele judeţene/locale APIA şi al Municipiului Bucureşti de care aparţin fermierii.

Chiar şi în cazul în care se utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe, fermierii vor trebuie să completeze doar o singură Cerere Unică de Plată.

Campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2021, care vor putea fi completate online, a fost demarată la 1 martie de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Ce beneficii europene are România pentru sectorul agriculturii?

În calitate de stat membru al Uniunii Europene, România beneficiază de fonduri europene, prin aplicarea schemelor de plăţi/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naţionale tranzitorii, ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli:

  • schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS),
  • plata redistributivă,
  • plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu,
  • plata pentru tinerii fermieri,
  • plata pentru micii fermieri,
  • schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal şi zootehnic,
  • măsurile compensatorii de dezvoltare rurală: Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultura ecologică, Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice (PNDR 2014-2020),
  • ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal şi zootehnic.