„Conflictele, îndeosebi crizele prelungite, vor continua să reprezinte principala cauză a necesităţilor (financiare) în 2018”, a explicat secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, Mark Lowcok, transmite Agerpres. „În 2018, un număr de persoane mai mare decât oricând în trecut va avea nevoie de ajutorul nostru. 136 de milioane de persoane vor avea nevoie de asistenţă umanitară în 26 de ţări”, adică cu 5% mai mult decât în anul în curs, a adăugat el. 

Deoarece ONU nu poate ajuta pe toată lumea – din raţiuni legate îndeosebi de securitate, dar şi, în unele cazuri, din cauza lipsei de cooperare a autorităţilor sau a altor părţi aflate în conflict – planurile coordonate ale Naţiunilor Unite vor permite furnizarea de asistenţă şi de protecţie pentru doar 91 de milioane de persoane. 

Fondurile solicitate – în creştere cu 1% – reprezintă „un nou record”, potrivit ONU. 

Din cele 22,5 miliarde de dolari solicitate de ONU, 7,66 de miliarde sunt destinate crizei siriene. Deloc surprinzător, conflictul sirian, care durează din 2011, rămâne prioritatea numărul unu în 2018. Asistenţa financiară pentru Siria va avea două componente: ajutor furnizat propriu-zis pentru Siria (11,2 milioane de persoane vor primi asistenţă) şi cel acordat refugiaţilor şi comunităţilor care îi primesc în ţările limitrofe (5,2 milioane de persoane vizate). 

Yemenul, pe punctul să devină cea mai gravă criză umanitară din lume, este prioritatea numărul doi în acest apel umanitar: ONU cere 2,5 miliarde de dolari (+7% pe un an) pentru a oferi ajutor pentru 10,8 milioane de persoane vulnerabile. 

Alte crize majore se înregistrează în Sudanul de Sud, Republica Democratică Congo, Somalia şi Nigeria. ONU apreciază totodată că într-un număr de ţări nevoile umanitare vor scădea, dar vor rămâne totuşi considerabile. Este cazul Afganistanului, Etiopiei, Irakului, Mali şi Ucrainei. În schimb, nevoile umanitare vor creşte „semnificativ” în Burundi, Camerun, Libia, Republica Democrată Congo, Somalia şi Sudan.